İzmir’de kadınlar RTÜK’ü uyardı

İzmir Kadın Platformu, yaptığı radyo programında ırkçı-cinsiyetçi ifadeler kullanan Ege'de Son Söz haber sitesi sahibi Murat Karakaş ve Bakırçay Gazetesi sahibi Rıdvan Karapehlivan'ı protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 08 Ağustos 2021
  • 12:18

İzmir’de kadınlar radyo yayınında ırkçı ve cinsiyetçi ifadeler kullanılmasını RTÜK önünde protesto etti. İzmir’de yayın yapan Ege’de Son Ses isimli internet sitesi sahibi Murat Karakaş ve Bakırçay Gazetesi sahibi Rıdvan Karapehlivan 31 Temmuz’da gündemi değerlendirdikleri bir radyo programında ülkeye gelen mülteciler hakkında ırkçı-cinsiyetçi ifadeler kullandı.

Kadın düşmanlıkları ilk değil

İzmir Kadın Platformu’nun RTÜK İzmir Bölge Temsilciliği önünde cumartesi akşamı yaptığı açıklamada şunlar söylendi:

“28 Kasım 2020 tarihinde birlikte yaptıkları bir programda Dikili Kadın Platformu’nu hedef aldılar. Karakaş, Dikili Kadın Platformu’nun 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele ve Dayanışma günü için yaptıkları eylemi ‘Kadına yönelik şiddetle mücadele değil feminen faşizm’ diye nitelendirdi. Platformu, erkek düşmanı olmakla suçlayıp eyleme erkekleri almadıkları gerekçesiyle “her erkek kadın katili değil” diyerek cins, dil, ırk ayrımı yaptıkları iddiasıyla suç işlediğini dahi söyledi. Hadsizlik bununla da bitmedi kadına yönelik şiddete ses çıkarılmadığı iddiasıyla kadın avukatları suçlayıp erkek aklıyla çağrıda bile bulundu. Konuğu ve suç ortağı Karapehlivan ise kadınlara ‘Bir şey yaparken haddinizi bileceksiniz’ diye seslendi.”

“Cinsel sömürü ve ırkçılık”

Karakaş ve Karapehlivan’a “Siz haddinizi bileceksiniz o çenenizi kapatacaksınız!” diye seslenen Kizaroğlu şu şekilde devam etti:

“Cinsel sömürü ve ırkçılığın en adi dışa vurumu olan bu sözleriniz sadece kadın ve mültecileri değil tüm halkları aşağılamaktadır.  Ayrımcılığın ve cinsel şiddetin en ağırına maruz kalan mülteci ve göçmen kadınlara yönelik cinsel sömürü, şiddet, taciz, ayrımcılığı teşvik etmekte, kadına ve insanlığa yönelik suç işlemektedir.

Yayılmacı ve kirli savaş politikaları yüzünden yerinden yurdundan edilen, yok pahasına, kayıtsız, sigortasız 12-13 saat çalıştırılan mülteci işçilere karşı güdülen düşmanlık ve yaratılan ayrımcılık geri dönülmez olaylara sebebiyet vermekte, halkların birbirine düşman edilmesine, katliamlara varan sonuçlara yol açmaktadır. Mülteci kadınların tacize, tecavüze uğramasına hatta fuhuşa zorlanmasına, katledilmesine sebep olmaktadır.”

Gerçek haber yapanları sansürleyen RTÜK’e uyarı

Halka doğru ve gerçek haberi ulaştırmaya çalışan radyo ve televizyonlara sansür uygulayan RTÜK'ü uyaran Kizaroğlu şunları vurguladı:

Kadın, çocuk, LGBTİ+, göçmen, mülteci düşmanlığını; ayrımcı, cinsiyetçi, homofobik, ırkçı söylemleri görmezden gelemezsin. Karakaş ve Karapehlivan'ın yapmış olduğu tüm yayınlar incelensin. Ayrımcı, cinsiyetçi, homofobik, ırkçı söylemlerin olduğu tüm yayınlar kaldırılsın.”

“Haddinizi bilin, çenenizi kapatın”

Kadın katliamları ve İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırılmasına da değinen Kizaroğlu, “Kendini gazeteci olarak tanıtan kişilerin kadın-mülteci düşmanlığına tahammülümüz yok. Siz ağzınızı her açtığınız da biz öldürülüyoruz. Haddinizi bilin, çenenizi kapatın” diye tepki gösterdi.