İEKK’dan İstanbul’da 25 Kasım etkinliği

Küçükçekmece, Esenyurt ve Avcılar’dan emekçiler, İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları’nın “25 Kasım’da sokağa, eyleme, özgürleşmeye! Kapitalizm şiddet üretir, kapitalizme karşı mücadeleye!” şiarıyla düzenlediği etkinlikte buluştu.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 18 Kasım 2018
  • 17:23

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Mücadele Günü'nün ön günlerinde İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları “25 Kasım'da sokağa, eyleme, özgürleşmeye! Kapitalizm şiddet üretir, kapitalizme karşı mücadeleye!” şiarıyla etkinlik düzenledi. Etkinlik Küçükçekmece, Esenyurt ve Avcılar’dan işçi ve emekçilerin katılımı ile gerçekleşti.

Etkinlik Mirabel Kardeşler şahsında mücadelede yitirilen devrimci kadınlar için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Sonrasında 25 Kasım’ın tarihini anlatan sinevizyon izlendi. Sinevizyon gösteriminin ardından İşçi-Emekçi Kadın Komisyonları adına konuşma ve kadına yönelik şiddeti sayısal verilerle anlatan bir sunum gerçekleştirildi.

Konuşmada, 25 Kasım’ın baskı ve sömürünün arttığı, ekonomik krizin derinleştiği bir süreçte karşılandığı vurgulandı. AKP iktidarının krizin faturasını işçi ve emekçilere ödetmek için mücadele eden kesimlere yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığı söylendi. Havalimanı işçilerinin tutuklanması, MİB üyelerine hapis cezalarının verilmesi, Greif işçilerine dava açılması, Haziran Direnişi gerekçe gösterilerek akademisyenlerin gözaltına alınması, Teslim Demir’in cenazesi gerekçe gösterilerek ev baskınları düzenlenmesi örnekleri verildi. Bu ağır sömürü ve baskı koşullarından en çok etkilenen kesimlerin işçi ve emekçi kadınlar olduğu vurgulandı. AKP iktidarı eliyle derinleşen kadına yönelik şiddet politikalarının kaynağında kapitalist sistem olduğunun altı çizilen konuşmada, AKP iktidarının baskı, sömürü ve gericilik politikalarına karşı kitlesel kadın eylemlerine katılarak devrim ve sosyalizm şiarlarını taşımanın önemi üzerinde duruldu. Bu kapsamda 25 Kasım'da 17.00’da Taksim Tünel’de gerçekleşecek eyleme katılım çağrısı yapıldı. Konuşmada 2 Aralık’ta BDSP'nin “Ağır çalışma koşulları, düşük ücretler, işten atmalar, zamlar, kriz... Geleceğimiz kendi ellerimizde!” şiarıyla gerçekleştireceği panel-foruma da çağrı yapıldı.

Konuşmanın ardından kadına yönelik şiddeti farklı yönleriyle işleyen, kadına yönelik şiddeti istatistiklerle de gözler önüne seren bir sunum gerçekleştirildi. Sunumda; kadınlara ve çocuklara yönelik taciz, tecavüz, kadın cinayetleri, işyerlerinde kadınların karşı karşıya kaldıkları şiddet biçimleri, ekonomik krizin kadınlara yansımaları, savaşlarda kadınların karşı karşıya kaldıkları şiddet biçimleri incelendi.

Etkinlik Küçükçekmece Emekçi Kadın Komisyonu’nun hazırladığı şiir dinletisi ve bir emekçinin gitar eşliğinde gerçekleştirdiği müzik dinletisinin ardından sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Küçükçekmece