Haziran ayı kadın cinayetleri: 27 kadın katledildi, 23 “şüpheli ölüm”

Kadın düşmanı iktidar İstanbul Sözleşmesi’ni tümüyle rafa kaldırma hesapları yaparken, her ay onlarca kadın katledilmeye devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 04 Temmuz 2020
  • 08:46

AKP-MHP iktidarı, “yük” olarak gördüğü İstanbul Sözleşmesi’ni yasal olarak da rafa kaldırma hesaplarından geri adım atmıyor. Kadın düşmanı politikalarına bir yenisini daha eklemek için hazırlıklarını sürdüren AKP şefleri, diğer yandan “kadın cinayetleri azalıyor” yalanlarını öne sürüyor. Fakat, her ay onlarca kadın katlediliyor, baskı, şiddet ve cinsel saldırılar yaşanıyor.

5 “şüpheli ölüm”ün cinayet olduğu ortaya çıktı

Haziran ayına ilişkin kadın cinayetleri raporunu yayınlayan Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, 30 günde 27 kadının katledildiğini, 23 kadının da “şüpheli ölüm” olarak kayda geçtiğini bildirdi.

5 kadının ölümünün “şüpheli” olarak yansıdığı hatırlatılan raporda, bunları cinayet olduğunun sonradan belirlendiği ifade edildi. “Şüpheli” ölümlerdeki artışa dikkat çekilerek, “Şüpheli kadın ölümleri, maalesef kadın cinayetlerinden daha da zorlu olabilmektedir. Kadınların öldürülüp öldürülmediği, gerçekten kaza ile mi öldükleri, intihar edip etmedikleri veya intihara sürüklenip sürüklenmediklerinin açığa çıkarılması gerekmektedir” ifadeleri kullanıldı.

“Kadın cinayetleri görünmez kılınıyor”

Ayrıca kadınların önemli bir kısmının hangi bahaneyle öldürüldüğünün tespit edilememesi üzerinde durulan raporda, bununla ilgili şu yoruma yer verildi:

“[Bu] kadına yönelik şiddetin ve kadın cinayetlerinin görünmez kılınmasının bir sonucudur. Kadınların kim tarafından, neden öldürüldüğü tespit edilmedikçe; adil yargılama yapılmayıp şüpheli, sanık ve katiller caydırıcı cezalar almadıkça, önleyici tedbirler uygulanmadıkça şiddet boyut değiştirerek sürmeye devam ediyor.”

14 kadın, aldığı karar bahanesiyle öldürüldü

Haziran ayı kadın cinayetlerine ilişkin rapordan yansıyan veriler şöyle:

-2 kadının ekonomik bahaneyle, 14 kadının ise boşanmak istemek, barışmayı reddetmek, ilişkiyi reddetmek gibi kendi yaşamına ilişkin aldığı kararlar bahane edilerek katledildi.

-11 kadın evli olduğu erkek, 2’si birlikte olduğu erkek, 3’ü tanıdığı bir kişi, 3’ü akraba, 3’ü baba, 1’i eskiden birlikte olduğu erkek ve 1’i de erkek kardeşi tarafından öldürüldü. 3 kadının kim tarafından öldürüldüğü tespit edilemedi.

-14 kadın evinde, 7’si sokakta, 1’i iş yerinde, 1’i de bir arazide öldürüldü. 4 kadının nerede öldürüldüğü tespit edilemedi.