“Hatice Kaçmaz için adalet”

Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun Hatice Kaçmaz'ı katleden fail hakkında verdiği karara tepki gösteren kadınlar İzmir Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 15 Mart 2022
  • 16:30

Ankara'da 2014’te TRT sanatçısı Hatice Kaçmaz'ı katleden Orhan Munis'e uygulanan indirimini yerinde bulan Yargıtay kararı, İzmir Adliyesi önünde yapılan iki ayrı eylemle protesto edildi.

“Karar eril bir zihniyetle verilmiştir”

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu tarafından yapılan açıklamada “Erkek öldürüyor, yargı aklıyor devlet koruyor” yazılı pankart taşındı.

Basın metnini okuyan Aryen Turan karara 14 erkek hâkimin imza attığına dikkat çekti. Kararda öldürmenin “maktulün kendisinden ayrılma konusunda ısrarcı olması üzerine kapıldığı hiddet duygusunun etkisiyle” meydana geldiği şeklindeki ifadelere işaret eden Turan şunları dedi:

“Kadın kendisine yapılan evlilik teklifini kabul etmek zorundaymış gibi, ısrarla kabul etmediği için suçluymuş gibi yansıtılmıştır. Bu ve bunun gibi tespitleri yapan hukukçuların hemcinsleri olan erkeklerle bağ kurdukları, empati yaptıklarının farkındayız.”

“Erkek öldürüyor, yargı aklıyor ve devlet koruyor”

Bir yılda en az 339 kadın ve 34 çocuğun katledildiğini hatırlatan Turan şu şekilde devam etti:

“Pozitif yükümlülüğü ile kadın cinayetlerini azaltmak için gerekli önlemleri almasını, eril zihniyetle mücadele etmesini beklediğimiz devlet, kadınların kazanımlarına saldırarak kadınlar için çok önemli olan İstanbul Sözleşmesi'ni kaldırarak zihniyetini gösteriyor. Bu zihniyetin etkisindeki erkek yargı ise kadınların yaşam hakkını korumak yerine kadınları öldüren erkeklere daha az ceza verebilmek için hukuku eviriyor çeviriyor yasayı erkeğin lehine yorumluyor ve hayatları yok eden erkekler her seferinde beraat veya ödül gibi cezalar alıyor ve yeni cinayetler için cesaretlendiriliyorlar. Kısacası erkek öldürüyor, yargı aklıyor ve devlet koruyor.”

Turan, kararın altında imzası olan hakimlerin bundan sonra Türkiye'de kadına karşı işlenen suçların objektif olarak azmettiricileri ve kadın katillerinin savunmalarının yol göstericileri olduğunu belirterek, “Biz kadınlar yıllardır ayrımcı ve kadın düşmanı bu zihniyete, şiddet gören kadınları değil fail olan erkekleri koruyan bu yargıya itiraz ediyoruz ve edeceğiz. Kadınların özgür, eşit, adil ve huzur içinde yaşayabileceği bir düzen kurulana kadar mücadele edeceğiz” diye belirtti. 

Kadın Savunma Ağı: Hayır hayır demektir

ÖHD Kadın Komisyonu'nun ardından Adliye önünde açıklama gerçekleştiren İzmir Kadın Savunma Ağı ise “Hatice Kaçmaz için adalet hayır hayır demektir” yazılı pankart açtı. “Erkek adalet değil gerçek adalet" sloganlarının atıldığı açıklamada basın metnini kadınlar adına Gizem Coşkun okudu.

Yargıtay kararının kadınların yaşam hakkına saldırı olduğunu ifade eden Coşkun şunları dedi:

“Evlenmek istemediğimizde, 'hayır' dediğimizde öldürülmemizi meşrulaştıran bu kararı tanımıyoruz. Faillere her gün cezasızlık ile güç veren yargının, kadınların yaşam güvencesi olan İstanbul Sözleşmesi'ni fesheden iktidarın karşısına isyanımızla, öfkemizle, dayanışmamızla dikilmeye devam edeceğiz. Yargıtay Ceza Genel Kurulu'na buradan bir kez daha sesleniyoruz, failleri aklamaktan vazgeçin. İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayın.”

Eylem yapılan konuşmaların ardından sona erdi.