Gültekin Davası’nda “ödül” gibi cezalar

Pınar Gültekin'i öldüren Cemal Metin Avcı'ya "haksız tahrik" indirimi uygulandı, ceza 23 yıla indirildi.Avcı 14,5 yıl hapis yatacak, karara tepkiler gelmeye devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 20 Haziran 2022
  • 17:30

Pınar Gültekin'i katleden Cemal Metin Avcı'ya ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ceza "haksız tahrik" indirimiyle 23 yıla düşürüldü.

Tutuksuz sanık Mertcan Avcı, annesi Ayten Avcı, babası Selim Avcı, boşandığı eşi Eda Karagün ve ortağı Şükrü Gökhan Orhan'ın ise beraatine karar verildi. ''Sanık Cemal Metin Avcı, 14,5 yıl hapis yatacak'' diyen Gültekin ailesinin avukatı Rezzan Epözdemir kararı istinafa taşıyacaklarını söyledi. Epözdemir şunları ifade etti:

“Bugün burada hukuk ölmüştür, adalet ölmüştür. Bugün Muğla'da adalet ölmüştür" diyerek tepki gösterdi. Epözdemir, “Diri diri yakıyor, gömüyor, bütün delilleri değiştiriyor, kimsenin inanmadığı bir kurgu savunmaya mahkeme itibar edip haksız tahrik indirimi uyguluyor”

Gültekin'in babası Sıddık Gültekin, annesi Şefika Gültekin karara tepki gösterirken Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri Fidan Ataselim şunları dedi:

“Bu sefer Cemal Metin Avcı’ya verilen haksız tahrik indirimi bize sadece İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın geri çekilmesi kararından sonra artık bu davaların nasıl seyredeceğine dair fikir verdi”

Duruşma öncesi eylem

Duruşma öncesi kadınlar Muğla Adliyesi önünde eylem gerçekleştirdi. Basın metnini okuyan Zilan Kubat mahkeme heyetinin yanlı tavırlar sergilediğini, Pınar Gültekin’in hayatının yargılandığını belirtti. Faile yardım edenlerin hiçbir ceza almadan serbest bırakılabildiğini kaydeden Kubat şöyle devam etti:

Erkek şiddeti sonucunda planlı bir şekilde katledilen Pınar’ın davasında katilin gerçekleştirdiği eylemden çok, Pınar’ın hayatının sorgulanmasını, eril iktidar zihniyetinin ve bu zihniyetin üretmiş olduğu devlet politikalarının yargıya sirayet etmesi ile mahkeme heyetinin cinsiyetçi bir tutum takınmasını kadınlar olarak hiçbir zaman kabul etmedik, kabul etmeyeceğiz.”

Cemal Metin Avcı’nın Pınar Gültekin’i tek başına katletmediğini, olayın yaşandığı evde kardeşi Mertcan Avcı’nın da bulunduğunu söyleyen Zilan Kubat, delilleri yok etmede failin ailesinin rolü varken, yalnızca usulen yapılan yargılamayı kabul etmeyeceklerinin altını çizdi ve şu çağrıda bulundu:

İki yıllık süreç boyunca tüm itirazlara ve delillere rağmen Mertcan Avcı tutuksuz yargılandı ve ailenin diğer üyelerinin de delilleri kararttığı gerçeği ortadayken değil ceza almaları ciddi bir yargılama süreci dahi olmadı”

Mücadelemizi büyütmeye devam edeceğiz”

İstanbul Sözleşmesi’nin kaldırılmasının faillere güç verdiğini vurgulayan Kubat şöyle devam etti:

Sadece katil Cemal Metin Avcı değil ailesi de gereken cezayı alana dek ısrarımızdan vazgeçmiyoruz. Türlü bahanelerle katili aklamaya çalışanların karşısında dimdik durmaya devam edeceğiz, adliyelerde, sokaklarda, kampüslerde mücadelemizi büyüteceğiz.”

Eylemde Datça Kadın Platformu, Kadınlar Birlikte Güçlü İzmir, Muğla Kadın Meclisleri, Muğla Kampüs Cadıları konuşmalar gerçekleştirdi.

Eylemin ardından duruşma salonuna geçen kadınlar bu sırada orada bulunan A Haber kameramanı ve muhabirini “katilleri savunup katledilen kadınları hedef gösteren yandaş ve kadın düşmanı A Haber’in burada yeri yok” diyerek kovdu.

Kadınlardan eylem çağrısı

Kadınlar Birlikte Güçlü karara ilişkin Kadıköy’de eylem yapacağını duyurdu. Çağrıda şu ifadelere yer verildi:

Pınar Gültekin davasındaki kararı kabul etmiyoruz. Cemal Metin Avcı’ya erkeklik indirimi kadın cinayetlerine teşviktir! Derhal karar bozulsun!

Pınar Gültekin için ‘erkek adalet değil gerçek adalet’ demek için 21 Haziran Salı günü 19.30’da Kadıköy Eminönü İskelesi önündeyiz!”