“Gülistan Doku nerede?”

Gülistan Doku’nun kaybolmasının 4. yılında Dersim ve İstanbul’da yapılan eylemlerde bir kez daha “Gülistan Doku nerede?” diye soruldu.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 05 Ocak 2024
  • 20:30

Gülistan Doku’nun kaybolmasının 4’ncü yılında Dersim ve İstanbul’da yapılan eylemlerde bir kez daha “Gülistan Doku nerede?” diye soruldu.

Dersim Kadın Platformu ve Munzur Üniversite Öğrencileri Seyit Rıza Meydanı’nda açıklama yaptı. Yeraltı Çarşısı'ndan Seyit Rıza Meydanı’na yapılan yürüyüşün ardından ortak açıklama okundu. Doku’nun kaybedildiği sürecin hatırlatıldığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Tüm bu süreçte, soruşturmanın baş şüphelisi olarak görülen Zaynal Abarakov ve polis memuru olan üvey babası Engin Yücer hakkındaki şaibeler de aydınlatılmamıştır. Hatta öyle ki Engin Yücer’in şikayeti üzerine abla Aygül Doku yargılanmış ve ceza almıştır. Bu süreç bize bölge illerinde taciz, tecavüz, istismar gibi suçların arkasında hiçte azımsanmayacak oranda güvenlik güçlerinin çıkmasını anımsatıyor. İşlenen bu suçlar cezasızlık politikasıyla ya üzeri örtülüyor ya da dokunulamıyor. Zaynal'a dokunulmamasının nedenlerinden en önemlisinin bu olduğunu biliyoruz.  Bölge illerinde alınan yoğun güvenlik önlemleri biz kadınları korumuyor. Güvenlikçi politikalar suçları örtmenin aracı olarak kullanılıyor.”

Doku’nun Türkiye’de kaybolduktan sonra akıbeti karanlıkta kalan kadınların sembolü olduğu belirtilen açıklamada “4 yılın sonunda tekrar söylüyoruz, ‘Gülistan Doku nerede’ diye sormaktan vazgeçmeyeceğiz. Gülistan’ın akıbetini sormaktan vazgeçmeyeceğiz” denildi. Açıklamanın okunmasının ardından DEM Parti Dersim Milletvekili Ayten Kordu, anne Bedriye Doku ve abla Aygül Doku konuşma yaptı.

İstanbul’da Genç Feministler Federasyonu Girişimi Süreyya Operası önünde eylem yaptı. Açıklamayı Güneş Akşahin okudu. Akşahin, Gülistan Doku’yu bulmayan yetkililerin kadınların haklarına saldırdıklarını ifade etti.

“Asla vazgeçmeyeceğiz”

Gülistan Doku için Adalet Komisyonları’nın çağrısıyla Süreyya Operası önünde yapılan eylemde basın açıklamasını Leyla Can okudu. Açıklamada şunlar ifade edildi:

“Her geçen gün artan erkek-devlet şiddetine karşı bir arada olmaya, adalet için sokaklarda mücadele etmeye devam edeceğiz. Erkek-devlet, erkek yargı tek tek fail erkekleri koruyarak kadına yönelik işlenmiş bütün suçları cezasızlıkla ödüllendireceğini duyuruyor, gösteriyor herkese. Buradan bir kez daha söylemek istiyoruz ki haklarımıza, hayatlarımıza dönük saldırıların karşısında yine hep birlikte durmayı sürdüreceğiz."