Genel-İş: “Eşit işe eşit ücret"

Genel-İş Sendikası İzmir Şubeleri’nde üye kadın işçiler basın açıklaması yaptı ve “Kadınlara sendikalı, güvenceli ve düzenli iş imkanı yaratılmalı, esnek çalışmaya ve ücret eşitsizliğine son verilmelidir” dedi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 10 Mart 2021
  • 15:15

Genel-İş Sendikası İzmir Şubelerine üye kadın işçiler 8 Mart dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi. Konak Eski Sümerbank önünde yapılan eylemde açıklama öncesinde Karşıyaka çarşıda sloganlarla yürüyüş yaptı.

Kadınlar adına basın açıklamasını okuyan Genel-İş İzmir 8 No’lu Şube Başkanı Deniz Şahin Gültekin okudu. Gültekin şunları ifade etti: "8 Mart nerede olursa olsun, kadınlara uygulanan sömürüye, baskıya, şiddete, eşitsizliğe ve ayrımcılığa karşı yürütülen direnişin simgeleştiği bir mücadele günüdür” diyen Gültekin, işçi kadınlar olarak mücadeleyi büyüteceklerini söyledi.

Pandemiyle birlikte kadın istihdamının azaldığına dikkat çeken Gültekin, kadın istihdamının son bir yılda 571 bin kişi azaldığını, kadın işgücünün ise son bir yılda yüzde 8,2 azaldığını söyledi.

Açıklamada son olarak talepler şu şekilde sıralandı:

“Siyasi iktidar, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 Sayılı Yasayı etkin bir şekilde uygulamaya başlayarak kadın bedeninden elini çekmelidir.

Kadınlar, çocuklar ve LGBT+ bireylere yönelik her türlü ayrımcılık ve şiddeti önlemek için düzenlemeler yapılmalıdır.

Çalışma hayatına yönelik her türlü ayrımcılıktan vazgeçilmelidir.

Kadınlara sendikalı, güvenceli ve düzenli iş imkanı yaratılmalı, esnek çalışmaya ve ücret eşitsizliğine son verilmelidir.

Yetki ve karar mekanizmalarına kadınlar dahil edilerek eşit temsiliyet hayata geçirilmelidir.

Kadın istihdamının önüne engel olarak çıkan çocuk, hasta ve yaşlı bakımı için kreşler, etütler, yaşlı ve hasta bakım evleri çalışan kadınlara ücretsiz olarak verilmelidir.

8 Mart tüm kadınlar için ücretli izin günü sayılmalıdır.”

“Her yer 8 Mart her yer mücadele”, “Eşit işe eşit ücret istiyoruz”, “İstanbul Sözleşmesi uygulansın” sloganları atıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir