Duygu Delen davasında gerekçeli karar

Duygu Delen davasında gerekçeli kararını açıklayan mahkeme, Prof. Dr. Hakan Kar'ın raporunu kabul etmezken, ATK raporları ile sanığın savunmasını esas aldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 30 Mart 2022
  • 14:15

Antep'te 13 Ağustos 2020 tarihinde şüpheli bir şekilde yaşamını yitiren 17 yaşındaki Duygu Delen’in katili Mehmet Kaplan hakkında “Cinsel istismar” ve “Kasten öldürme” suçlarından beraat, “Hakaret” suçundan 10 bin 800 TL para, “Yağma” suçundan ise 10 yıl hapis cezası veren mahkeme, gerekçeli kararı açıkladı. 

Antep 10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi verdiği kararı, Cumhuriyet Savcısı’nın esas hakkındaki mütalaası, sanığın savunmaları, Adli Tıp Kurumu (ATK) ve bilirkişi raporları ile tanıkların, avukatların ve katılanların beyanlarına dayandırdı. Sanığın suçunu destekleyecek delillerin bulunmadığını savunulan gerekçeli kararda, sanığın Delen’i evinden alarak kendi evine getirdiği, daha sonra Delen’in telefonunu inceleyen sanık ile Delen arasında tartışma yaşandığına yer verildi. Bu esnada Delen’e bağırmaya başlayan sanığın şiddet ve hakaretlerde bulunduğu belirtilen kararda, aralarında yaşanan itişme sırasında ise Delen’in düştüğü aktarıldı.

İlk rapor kabul görmedi

 “Şüpheden sanık yararlanır” ilkesine yer verilen kararda, varsayımlara dayanılarak sanık hakkında mahkûmiyet hükmü tesis edilemeyeceği belirtildi. Soruşturma aşamasında ilk raporu hazırlayan Adli Tıp Uzmanı ve Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Anabilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Hakan Kar’ın, inceleme sonuçları ile muhtemel senaryo şeklindeki kabulün mahkemece sabit görülmediği kaydedildi.

Sanığın savunması esas görüldü

Kararda sanığın savunmasının aksini ispatlayan ve mahkumiyete yeterli delilin elde edilmediği savunuldu.

Sanık Kaplan’a “Konutta yağma” suçu yönünden 10 yıl hapis cezası verildiği hatırlatılan kararda, Kaplan’ın cebir kullanarak Delen’e ait cep telefonunu bilgi edinmek ve bu bağlamda faydalanmak kastıyla ele geçirdiği kaydedilerek, “Bu nedenle üzerine atılı ‘Konutta yağma’ suçunu işlediği sabit olduğu, takdiren alt sınırdan hareketle cezalandırılmasına karar verildiği” denildi. “Nitelikli Cinsel İstismarı” suçuna dair her türlü şüpheden uzak kesin ve inandırıcı delil elde edilememesi sebebiyle beraat kararı verilerek, hüküm tesis edildi” ifadeleri kullanıldı.