‘Devrimde Kübalı Kadınlar’

Bursa’da ‘Devrimde Kübalı Kadınlar’ adlı belgeselin gösterimi yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 02 Mart 2019
  • 09:24

Koza Dağcılık, Kültür Sanat ve Spor Kulübü Derneği, José Martí Küba Dostluk Derneği (JMKDD) ile birlikte, 1 Mart Cuma akşamı, Bursa Nilüfer Belediyesi Dernekler Yerleşkesi’nde ‘Devrimde Kübalı Kadınlar’ adlı belgesel gösterimi ve söyleşi gerçekleştirdi. Konuk konuşmacı olarak Küba Cumhuriyeti Konsolosu Mayvet Gonzalez Fernandez katıldı.

Koza Dağcılık, Kültür Sanat ve Spor Kulübü Derneği adına yapılan konuşmada, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün öngünlerinde böylesi bir etkinliğin önemine değinildi. Aynı zamanda bugün yaşadığımız coğrafyada kadınların yaşadığı baskı ve ezilmişliğe dair örnekler verildi.

Ardından Küba Cumhuriyeti Konsolosu Mayvet Gonzalez Fernandez söz aldı. Fernandez, Küba’da kadınların Moncada Kışlası baskını ve devrim sürecinde pek çok görevler üstlendiğinin altını çizerek, bugünkü tabloya gelinmesinde kadınların rolünü vurguladı.

1959 yılından bu yana Küba’da çalışma yaşamında, siyasal yaşamda ve toplumsal yaşamda kadınların etkin bir rol oynadığını verilerle aktardı. Latin Amerika’da da bu açıdan çok ileri bir yerde durduğunu vurguladı. Aynı zamanda kadınların, yardıma ihtiyaç duyulan tüm ülkelerle de dayanışma içinde olduğunu söyledi.

Konuşmasının sonunda, Venezuela’ya yönelik müdahaleleri kınadı, bunun sadece Venezuela’nın sorunu olmadığını, tüm bölgeyi doğrudan etkilediğini söyleyen Fernandez, Venezuela halkıyla dayanışma çağrısında bulundu.

Ardından ‘Devrimde Kübalı Kadınlar’ adlı belgesele geçildi. Maria Torrellas’ın yönettiği, Kübalı kadınların devrimden bu yana Küba’da oynadıkları rolü anlatan belgesel, aynı zamanda Vilma Espin, Celia Sanchez ve Haydée Santamaría gibi Küba Devrimi’nin kadın önderlerinin mücadelelerinden de kesitlere yer veriyor. Belgesel, farklı çalışma alanlarında yer alan kadınlarla yapılan röportajların yanı sıra, devrimin ekonomik, sosyal, toplumsal olarak kadınlar için kazanımlarını örneklerle ve verilerle aktarıyor.

Belgesel gösteriminin ardından soru-cevap bölümüyle etkinlik sona erdi.

Kızıl Bayrak / Bursa