Demokratik Bölgeler Partisi'ne (DBP) ait belediyelere atanan kayyım sayısı 92'yi buldu. Kayyumların ilk icraatları, belediye bünyesindeki kadın merkezlerini kapatmak oldu.
DBP’li belediyelerdeki kadın çalışmaları, AKP Kadın ve Gençlik Kolları’nın kullandığı kadın merkezlerine, evlendirme dairelerine ya da Kuran kurslarına çevrilirken, dinci-gerici AKP iktidarının kadın düşmanlığı bir kez daha gözler önüne serildi.
Mezapotamya Ajansı’ndan Semra Turan’ın haberinde yer verilen DBP'nin verilerine göre, 2014 yılından kayyum atanan zamana kadarki süreçte kadın kazanımları ve sonrasında hedef alınan kadın çalışmaları şöyle:
Kadınların belediyelerdeki karar süreçlerine etkin bir şekilde dahil edilmesi için seçilmiş ve çalışanlardan oluşan, “belediye kadın meclisleri” oluşturularak, meclisin pratik çalışmalarını yürütmek amacıyla “kadın kurulları” ve “kadın koordinasyonları” seçildi. Yine kadın ve erkek seçilmişlerden oluşan, “kadın-erkek eşitlik komisyonları” ile kadın seçilmişlerin meclis çalışmaları öncesinde bir araya gelip gündemi değerlendirdikleri “kadın grupları” oluşturuldu.
DBP’li belediyeler, sonrasında “kadın politikalar daire başkanlıkları” ve “kadın politikaları müdürlükleri”ni kurdu. Van, Diyarbakır ve Mardin büyükşehir belediyelerinde kadın politikaları daire başkanlıkları, il ve bazı ilçe belediyelerinde ise müdürlükler oluşturuldu. Müdürlükler bünyesinde, “kadın ekonomisini güçlendirme”, “kadın eğitimini geliştirme” ve “şiddet ile mücadele” birimleri kuruldu.
Şiddetle mücadele kapsamında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Van Büyükşehir Belediyesi, Bağlar Belediyesi ve Akdeniz Belediyesi bünyesinde kadın sığınma evleri açıldı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi'nde, “İlk Adım İstasyonu” ve “Alo Şiddet Hattı” kuruldu. Yine 43 belediye bünyesinde “kadın merkezleri” açıldı.
Kadın politikalar müdürlükleri ve kadın merkezlerinde yürütülen bazı çalışmalar ise şöyle:
Kadın kursları
* Kadın merkezlerinde, mahallede yaşayan kadınların taleplerine göre kurslar açıldı. Halıcılık, biçki-dikiş, çocuk eğitimi, el sanatları, kuaförlük, bilgisayar, girişimcilik, şoförlük, muhasebe, erbane, satranç, yaratıcı drama, açılan kurslardan bazıları...
Eğitim çalışmaları
* Yüzlerce mahallede ve kadın merkezlerinde, toplumsal cinsiyet, kadın sağlığı, meme kanseri, rahim kanseri, hijyen, doğum kontrol yöntemleri, üreme hakları, menopoz, erken yaşta-zorla evlilik gibi konularda yapılan eğitim çalışmaları ile binlerce kadına ulaşıldı.
Kadın üretim atölyeleri
* Kadın üretim atölyeleri kuruldu; sabun, giysi, çanta, cüzdan, kemer, takı, şal üretimleri gerçekleştirildi. Soğan ve bostan ekimi, salça yapımı, nar ekşisi, pekmez, reçel üretimi yapıldı. Yine kadınların işlettiği fırınlar, ev yemeklerinin yapıldığı lokantalar açıldı. Kadın emeğini değerlendirme merkezleri, kadın semt pazarları ile de kadınlara ürettiklerini pazara sunma imkanı yaratıldı.
Günlük yaşam kolaylaştırıldı
* Çamaşırhaneler, halı yıkama alanları, kreşler, tandır evleri mahallenin talebi doğrultusunda açılarak kadınların günlük yaşamları kolaylaştırıldı. Basketbol, voleybol, yüzme kursları, kadın spor kompleksleri açılarak kadınlara spor yapma olanakları yaratıldı.
30 belediyenin kadın eşbaşkanı tutuklu
DBP’li belediyelere 11 Eylül 2016 tarihinden itibaren atanan kayyumların ilk icraatları ise kadın çalışmalarını durdurmak oldu. Kayyum atamasının ardından belediye eşbaşkanları görevden alınarak tutuklandı. Şu an 70'inin tutuklu olduğu belediye eşbaşkanlarından 30’u ise kadın.
Şiddete karşı çalışmalar durduruldu
DBP'li belediyelerin kurumsallaştırmaya çalıştığı kadın çalışmaları yok edilmeye çalışılırken, kadın merkezleri ve sığınma evleri kapatıldı. Kadın politikalar müdürlükleri çalışanları işten çıkartıldı. Bununla kadın mücadelesi ve kazanımlarının yerel yönetimlerle ilişkisi doğrudan bitirilmek istendi. Bu kapsamda 43 kadın merkezinin bulunduğu il ve ilçelerde kadına yönelik her türlü şiddetle mücadeleyi içeren çalışmalar durduruldu.
Kadın müdürlükleri feshedildi
Belediyeler bünyesinde çalışmalarını yürüten kadınlar işten çıkarıldı. Ayrıca kadın birimlerine erkek memurlar atandı. Kadın merkezleri ve kadın politikalar müdürlükleri feshedilerek, sosyal işler müdürlüğüne bağlandı. Kadın merkezi çalışanlarının yalnızca sosyal yardım işlerinde yer alması sağlandı. Belediyelerde neredeyse kadın çalışan bırakılmadı. Kadın isminde açılan parkların adı da değiştirildi. Anadilde eğitim veren kreşler kapatılarak, anadilde hizmet engellendi. Kreşler il ve ilçe müftülüklerine tahsis edilerek, Kuran kurslarına dönüştürüldü.
Merkezler AKP’li kadınlara tahsis edildi
Ayrıca kadın merkezleri şu an AKP Kadın ve Gençlik Kolları tarafından kullanılıyor. Kadın merkezlerinin içeriği değiştirilerek evlendirme dairesi ya da Kuran kurslarına çevrildi. Kayyum atanmasının ardından birçok kadın işsiz kalırken, birçoğu ise kayyuma bağlı olmadıklarını yineleyerek, kendi alternatiflerini oluşturdu.
Web sitesi silindi
Belediyelerin web sitelerinin geçmişe dönük hizmet arşivi silinmesi dikkat çekerken, DBP’li eşbaşkanların fotoğrafları da kaldırıldı. Eşbaşkanların verdikleri hizmetlerin kaldırıldığı web sitelerinde, kadın, kültür ve çok dillilikle ilgili kurumsallaşmalar da kaldırıldı. Yalnızca din, çevre ve fen işleri hizmetleri yer aldı.
52 kadın kurumu kapatıldı
Kapatılan 52 kadın kurumunun faaliyetleri durduruldu. DBP’nin verilerine göre, belediyelere bağlı kapatılan ve çalışmaları durdurulan kadın kurumlarından bazıları şöyle:
Kayapınar: Ekin Ceren
Sur: Amida Kadın Danışmanlık Merkezi
Yenişehir: Roza Kadın Merkezi
Bismil: Nûjin Kadın Merkezi
Lice: Nûjiyan Kadın Merkezi
Silvan: Meya Kadın Merkezi
Hani: Kadın Merkezi
Kulp: Zozan Eren Kadın Merkezi
Şırnak: Zahide Kadın Merkezi
Silopi: Viyan Kadın Merkezi
Cizre: Sitiya Zîn Kadın Merkezi
Batman: Selis Kadın Merkezi
Bitlis: Dilan Kadın Dayanışma Merkezi
Mardin: Arîn Kadın Merkezi
Kızıltepe: Nûda Kadın Merkezi
Nusaybin: Gulşîlav Kadın Merkezi
Derik: Peljin Kadın Merkezi
Dargeçit: Çiçek Kadın Merkezi
Mazıdağı: Rewşen Kadın Merkezi
Halfeti: Sara Kadın Merkezi
Viranşehir: Berjin Amara Kadın Merkezi
Van: Rojin Kadın Yaşam Merkezi
İpekyolu: Maya Kadın Yaşam Merkezi
Erciş: Kadın Destek Evi
Edremit: Kadın politikaları Müdürlüğü
Bahçesaray: Bahçesaray Kadın Yaşam Merkezi
Hakkari: Binevş Kadın Merkezi
Çukurca: Bervar Kadın Merkezi
Şemdinli: Nûjin Kadın Merkezi
Varto: Savuşka Kadın Merkezi
Dersim: Yaşam Kadın Merkezi
Doğubayazıt: Sema Yüce Kadın Merkezi
Siirt: Berfîn Kadın Merkezi
Akdeniz: Îştar Kadın Merkezi