Bahar Hezer’in katledilmesi protesto edildi

Urfa’da erkek kardeşi tarafından katledilen Bahar Hezer için Urfa, Mardin ve Diyarbakır’da eylem gerçekleştirildi.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 06 Aralık 2022
  • 21:50

TMMOB ve emek ve meslek örgütleri, Riha'da 3 Aralık'ta erkek kardeşi tarafından katledilen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Şube yöneticisi Bahar Hezer için birçok kentte eylem gerçekleştirdi.

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre Riha'daki kadın örgütleri, Emek ve Demokrasi Platformu, TMMOB'a bağlı oda üyeleri, İMO şube binası önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamayı Şehir Plancıları Odası (ŞPO) yöneticisi Elif Erdem okudu.

Erdem kadınları katledenlerin cezasız bırakıldığını ve bu durumun katillere cesaret verdiğini ifade etti. Erdem, Bahar’ın katledilmesinin İstanbul Sözleşmesi başta olmak üzere kadın kazanımlarına karşı gelişen tahammülsüzlük ve şiddet ikliminden bağımsız ele alınamayacağını kaydetti. 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde sokağa çıkmalarının önlendiğini hatırlatan Erdem, sokağa çıkan kadınlara şiddet uygulandığı ancak Bahar’ın katilinin elinde pompalı silahla sokakta yürüyebildiğini söyledi.

Açıklama, "jin, jiyan, azadî" ve "Kadın cinayetleri politiktir" sloganlarının ardından yapılan 5 dakikalık oturma eylemiyle son buldu. Daha sonra İMO Riha Şubesi'nde oluşturulan Bahar Sezer bölümünde anma gerçekleştirildi. 

Barodan açıklama

Riha Barosu, binası önünde yaptığı açıklamada Hezer'i andı. Riha Barosu Kadın Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Yasemin Karakeçili, kadına yönelik cinayet ve şiddet son bulana kadar mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi.

Karakeçili, "Katleden zanlının en ağır cezayı alması için yasal sürecin sonuna kadar takipçisi olacağız. Baharlarımızı kışa çevirmelerine izin vermeyeceğiz" dedi.

“Cezasızlık politikaları katillere cesaret veriyor”

TMMOB Mardin ve Diyarbakır’da da basın toplantısı gerçekleştirdi. Açıklamalarda cezasızlık politikalarının kadın katillerine cesaret verdiğine dikkat çekilerek şu ifadelere yer verildi:

“Kadınların can güvenliğinden sorumlu olan siyasi iktidar, sadece kendisini korumuş durumda. Bahar bizim arkadaşımız, yoldaşımızdı. Bu canice bir cinayet. Ekonomik anlamda kendi olmaya çalışan bir ablayı, kardeşi, çocuğu, kadını, bir bireyi; bir erkek öldürdü. Bizler bu şehrin kadınlarıyız, kadın mühendisleri, mimarları, şehir plancılarıyız. Devletin tüm mekanizmaları ve tüm bireyler üzerine düşeni yapmalı. Erkek adalet değil gerçek adalet istiyoruz. Şiddetin her türlüsünün karşısında yer alacağız.”