Ankara’da kadınlardan ‘barış nöbeti’

Ankara'da kadın örgütleri, Kürdistan'daki kirli savaşa karşı Kürt halkıyla dayanışma eylemi yaptı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 16 Aralık 2015
  • 23:01

Ankara Kadın Platformu’nun “Cizre, Silopi, Sur! Savaşı Durdur! Hayatı savunuyoruz! Biz kadınlar barış nöbetindeyiz!” şiarlı çağrısı üzerine 18.30’da Yüksel Caddesi İnsan Hakları Anıtı’nda buluşan kadınlar saat 20.00’ye kadar oturma eylemiyle Kürt halkı ile dayanışma nöbeti gerçekleştirdi.

Pek çok kadın örgütünün desteklediği eylemde getirilen battaniye ve örtülerin yere serilmesinin ardından oturma eylemine başlayan kadınlar “Bijî berxwedana Cîzîre!”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak!”, “Kadınlar savaş istemiyor!” ve “Susma haykır savaşa hayır!” sloganlarını attı. Kadınlar Kürdistan’daki katliam fotoğrafları ve direniş mesajlarından oluşan ozalitler taşırken pek çok kadının Kürdistan’da yapılan ses çıkarma eylemlerinin simgesi haline gelen tencere ve tava getirmesi dikkat çekti.

Direnen tüm kadınları selamlayan açılış konuşmasının ardından söz alan HDP Milletvekili Hüda Kaya AKP’nin Kürt halkına yönelik savaş politikalarını eleştirirken Kürdistan’da çocuklarıyla direnen kadınların barış için direnen herkes için örnek bir simge olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin Batı’sının bugün Cizre’de, Sur’da, Nusaybin’de yaşanan kirli savaşa ses çıkarmasının ve Kürt halkı ile acil dayanışmayı örgütlemesinin bölge açısından hayati öneme sahip olduğunu vurgulayan Kaya, günün barış için mücadele eden herkesin Kürt halkı ile dayanışmayı yükseltme günü olduğunu ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

Serbest kürsü şeklinde devam eden konuşmalarda söz alan pek çok kadın devletin savaş ve imha politikalarını teşhirden kadınların mücadeledeki ve yaşamdaki rolüne, savaşlarda en büyük yarayı alan kadın ve çocuklar için barışın anlamından öncü Kürt kadınlarının Rojava’dan Sur’a ortaya koyduğu örnek direnişe kadar pek çok farklı vurgu ile barış ve dayanışma mesajlarını dile getirdiler.

Konuşmalar arasında tencere tavalarla, alkışlarla ve zılgıtlarla sürekli ses çıkarma eylemi yapılarak Kürdistan direnişine Ankara’dan ses verildi. Kürdistan’daki sokağa çıkma yasakları kalkana kadar Kürt halkı ile eylemli dayanışmayı büyütme ve sokakları terk etmeme çağrısı ile nöbet ve eylem sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / Ankara