“Amini için her yerde özgürlüğü örüyoruz”

Mahsa Jina Amini’nin katledilmesinin yıl dönümünde Kadıköy’de tüm baskılara rağmen eylem yapıldı.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 16 Eylül 2023
  • 19:00

Mahsa Jina Amini’nin İran’da katledilmesinin yıl dönümünde kadın örgütlerinin çağrısıyla Kadıköy’de eylem yapıldı. Arama noktasında çantalar, dövizler ve flamalar polis tarafından arandı.

İran’lılar polisler tarafından alana alınmak istenmedi ve bu durum protesto edildi. Rudaw TV kanalının kameraman ve muhabirleri keyfi olarak alana alınmadı. Basın açıklaması yapılmadan kısa bir konuşma yapıldı ve şunlar ifade edildi:

“Jina Mahsa Amini isyanımızdır. Özgürlük mücadelesi yürütenleri engelleyenler burada İranlı arkadaşlarımızın katılmasını engelliyorlar. Bu yüzden açıklama yapmayacağız.”

Ardından eylemin bitirildiği söylenerek İranlıların yanına geçmek isteyen kadınlara polis engel oldu. Sloganlarla protestoyu sürdüren kadınlar İranlıların alana girmesini sağladı. İranlı kadınlar “Jin, jiyan, azadi” sloganlarıyla alana girdi. Ardından “Mahsa Amini için her yerde özgürlüğü örüyoruz” yazılı pankart açılarak eyleme başlandı. Kadınlar adına basın açıklaması Türkçe ve Kürtçe okundu. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“İran rejiminin siyasal İslam dayatması ve şer’i hukuka dayalı yargı sistemiyle kadınlara ve kız çocuklarına uyguladığı baskılar günden güne ağırlaşsa da kadınlar susmuyor, birçok toplumsal hareket İran rejimine karşı birleşiyor… …Bizler de Mahsa Amini’nin öldürülmesinden sonra İran’da büyüyen direnişi selamlamak, İranlı kadınlarla dayanışmak için Türkiye’de sokaklara çıktık. Bugün bir kez daha yan yanayız. İran’da Türkiye’de ve her yerde diktatörlere karşı özgürlük demeye devam ediyoruz.”

Açıklamanın devamında AKP-MHP iktidarının gerici uygulamaları teşhir edildi. Açıklamada son olarak şunlar ifade edildi:

“Bütün bunlar olurken İran’daki molla rejimiyle Saray rejimi arasında ilişkiler bütün sıkılığıyla devam ediyor elbette. Eylül başında yeni Dışişleri Bakanı, Eski MİT Başkanı İran heyetiyle Tahran’da buluştu. Konu belli; “sınır güvenliği”, “terörle mücadele”, ticaret, ulaştırma, enerji yatırımları... İran’da idamların devam ettiği 2023 Ocak ayında Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacmi yarım milyar dolara ulaşmış. Onlar için her ne olursa olsun ticaret sürmeli, sürüyor! Halklar içinse özgürlüğün ve barışın tek yolu birlikte mücadele.

Hayatımızı koca bir hapishaneye çevirmeye çalışıyorlar. Bazen nefes almakta zorlandığımızda bizi mücadelemiz ve dayanışmamız yan yana getiriyor. Sokaklara çıkıyoruz, haklarımıza yönelen saldırıları, kazanımlarımızı gasp etmelerini engelliyoruz. Ve çok iyi biliyoruz, hiçbir gerici güç, faşist saldırı, dinci politika biz kadınların özgürleşmesine engel olamayacak.”

Eylem “Jin, Jiyan, Azadi”, “Taliban’a karşı “Nan, Kar, Azadi”, “İran’da molla rejimine karşı “Zen, Zendegi, Azadi”, “Özgürlük özgürlük özgürlük”, “Yaşasın kadın dayanışması” sloganları ile son buldu.

Kızıl Bayrak / İstanbul