Almanya’da emekçi kadın toplantısı

Almanya'da emekçi kadınlar Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu'nu kurdu.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 02 Şubat 2015
  • 14:24

Almanya’nın çeşitli kentlerinden emekçi kadınlar 31 Ocak-1 Şubat 2015 tarihlerinde gerçekleştirdikleri toplantıyla yurtdışında emekçi kadın çalışmasını örgütleme ve çalışmanın sorunlarını tartıştı.

Almanya’nın çeşitli kentlerinden emekçi kadınlarından katılımıyla gerçekleşen toplantı iki gün boyunca oldukça yoğun ve verimli tartışmalara sahne oldu. 

Toplantıda oldukça yaratıcı öneriler sunulurken önemli kararlar alındı. Sıcak ve coşkulu bir atmosferde gerçekleşen toplantının en dikkate değer yanı, tüm katılımcıların tartışmalara aktif biçimde katılması ve çalışma için belirgin bir istek duymasıydı. Bu, görev alma ve sorumlulukların paylaşımında da gözlendi.

Toplantı, katılımcıların kendilerini tanıtmaları ve toplantıda neler beklediklerini anlatmalarıyla başladı. Ardından

-  Yurtdışında emekçi kadın ve eğitim sorunu

- İdeolojik donanım sorunu ve önemi

- Yurtdışında emekçi kadın çalışması ve çalışmanın sorunları

- Çalışmanın araçları, biçimleri ve tarzı

 başlıkları dört ayrı oturum halinde tartışıldı.

Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu kuruldu

Bu amaçla önden ifade edilen eğilimler dikkate alınarak konulara ilişkin sunum yapmaları için 4 ayrı çalışma grubu oluşturuldu. Her çalışma grubu kısa süreli de olsa kendi aralarında bir hazırlık yaptı. Sonra, her konuya ilişkin sunumlara geçildi.

Grupların tümü de konularına ilişkin başarılı sunumlar yaptılar. Bu zeminde verimli tartışmalar yürütüldü. Emekçi kadınlar görüş, düşünce ve önerilerini dile getirdiler.

İkinci gün yapılan çalışmada ilk elden sağlıklı ve doyurucu bir merkezi önderliğin mutlak koşul olduğunun altı çizildi. Toplantıda daha çok inisiyatifli ve yeterliliği olan yerel çalışmanın sorunları üzerinde duruldu. Bu konuda olumlu deneyimlerden hareketle öneriler sunuldu. İnisiyatif almanın da sağladığı itilimle bu konudaki heyecan göze çarptı.

Toplantının son bölümü ise kısa ve uzun dönemde yapılacak politik ve pratik çalışmalara dair bazı kararların alınmasına ayırıldı.

Genel eğilim gözetilerek çalışmanın bundan sonra Enternasyonal Emekçi Kadın Komisyonu adı altında yürütülmesi, çalışmanın aracı olarak Almanca ve Türkçe olarak bir bülten çıkartılması,

Mümkün olan her yerde 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinin düzenlenmesi toplantıda alınan başlıca kararlardı.

Tartışılması düşünülen kimi konular, zaman darlığı nedeniyle tartışılamadı ve yakın bir tarihte yapılacak ikinci toplantıya ertelendi.

Her anına emekçi kadın inisiyatifinin damgasını vurduğu, verimli tartışma ve değerlendirmelerin yapıldığı toplantı başarıyla gerçekleştirildi.

Kızıl Bayrak / Almanya