“6 yaşında çocuğun şüpheli ölümünü kabul etmiyoruz!”

Eskişehir Kadın Meclisi üyeleri, 6 yaşında bir çocuğun şüpheli şekilde yaşamını yitirmesini protesto etti.

  • Haber
  • |
  • Kadın
  • |
  • 19 Aralık 2022
  • 13:55

Eskişehir Kadın Meclisi üyeleri, 6 yaşında bir çocuğun şüpheli şekilde yaşamını yitirmesini protesto etti. Eyleme katılanlar adına yapılan konuşmada 6 yaşındaki çocukların istismara uğradığına, açlık ve bakımsızlık nedeniyle hayatını kaybettiğine, kadınların çantalarında şikayet dilekçeleriyle öldürüldüğüne dikkat çekilerek, görevini yapması gerekenlerin toplumu manipüle ettiği vurgulandı.

Konuşma şöyle devam etti:

“Ne kadınların eşit ve özgür yaşaması ne de çocukların beslenme, eğitim, bakım gibi temel ihtiyaçları kimsenin insafına bırakılmaz. Bu ülkede yaşayan her yurttaşın eşit ve özgür yaşaması devletin sorumluluğundadır. Çocukların faili kim olursa olsun her türlü eşitsizliğe ve istismara karşı korumak devletin görevidir. İstanbul Sözleşmesi’nden imzanın geri çekilmesi kararından cesaret alanlar Lanzarote Sözleşmesi’ne, 6284’e, nafaka hakkımıza, Medeni Kanun’a işaret etmeye başladılar. Çocukları istismardan koruyacak, haklarını, yaşamasını sağlayacak olan Lanzarote Sözleşmesi’nin, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin, Çocuk Koruma Hizmetinde Koordinasyon Strateji Belgesi’nin tam olarak uygulanmasıdır. Bu sözleşmeler ve belgeler tam olarak etkin uygulandığında tüm ölümler ve istismarları önlemek mümkün. Yasalar çocuk istismarlarının açığa çıkması, önleyici, koruyucu destekleyici tedbirlerin giderilmesi, risk faktörlerinin takip edilmesi, Çocuk İzlem Merkezleri’nin her yerde kurulması ve soruşturma süreçlerinin etkin işletip çocuklar için adaletin sağlanması mümkün.”

Çocuklara istismarı, erken yaşta zorla evliliği, açlığı, bakımsızlığı, şiddet koşullarını yaşamaya reva gören düzenden ve siyasi iktidardan hesap sorma çağrısı yapılan eylemde son olarak şunlar ifade edildi:

“Çocuklara yapılan her türlü haksızlığa karşı mücadelemizden de Lanzarote Sözleşmesi’ni ve İstanbul Sözleşmesi’ni uygulatma mücadelemizden de vazgeçmeyeceğiz. Kadınların yaşadığı, çocukların güldüğü günlerde mücadelemizle kazanacağız. 6 yaşında bir çocuğu açlığa, bir başka çocuğu gelinliğe mahkum eden düzeni değiştireceğiz.”