Zamlara tepki eylemleri

Başta elektrik ve doğalgaz olmak üzere fahiş zamlara karşı, Balıkesir, İstanbul ve İzmir'de tepki eylemle-ri gerçekleşti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Şubat 2022
  • 13:30

Enerji başta olmak üzere, hemen hemen tüm mal ve hizmetlere yapılan fahiş zamlar protesto edilmeye devam ediliyor. Balıkesir, Çiğli ve İstanbul’da gerçekleşen eylemler ile “zamlar geri alınsın” denildi.

Balıkesir, Ayvalık ve Edremit’te zammı protesto eylemleri

Bursa Alihikmet Paşa Meydanı’nda zamlar protesto edildi. Demokrasi Bileşenleri adına yapılan ortak basın açıklamasını KRİSTAL-İŞ Sendikası Balıkesir Şube Başkanı Tangüder Tartar okudu.

Evrensel’de yer alan habere göre başta elektrik ve doğalgaza yapılan fahiş zamların halkı yaşayamaz noktaya getirdiğini vurgulayan Tatar taleplerini şöyle sıraladı:

“Elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarındaki artışlar kabul edilemez. Zamlar geri alınsın.

Elektrikte konutlar için yüksek tarife kaldırılmalıdır. Yoksul ailelere elektrik yardım sınırı da aylık 230 kWh`a yükseltilmelidir.

Konutlarda elektrik, doğalgaz ve suda KDV oranı yüzde 1`e düşürülmelidir.

Maddi imkansızlık nedeni ile faturalarını ödeyemeyenlerin elektrik, gaz ve suyu kesilmemeli, kamu kaynaklarından sağlanacak desteklerle, halkın karanlıkta, soğukta ve susuz kalmaları önlenmelidir.

Hızla artan fiyatlar karşısında alım gücü de hızla gerileyen çalışan ve emeklilerin gelirleri insanca yaşamalarına imkan verecek düzeye yükseltilmelidir.

Ücretler üzerindeki vergi oranı düşürülmeli ve sabitlenmelidir.

Başta KDV olmak üzere temel tüketim mallarından alınan tüm dolaylı vergiler kaldırılmalıdır.

Vergide adalet için zenginlere servet vergisi getirilmelidir."

***

Balıkesir'in körfez ilçelerinden Edremit ve Ayvalık'ta zamlar protesto edildi. Ayvalık'ta Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla basın açıklaması gerçekleştirildi.

Ayvalık Demokrasi Platformu, Ayvalık Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması gerçekleştirdi. Protesto eyleminde "Özellikle son aylarda ardı arkası kesilmeyen, adeta bıçağı kemiğe dayandıran temel ihtiyaç kalemlerine yapılan zamlar acilen geri çekilmeli" denildi.

Edremit Demokrasi Platformu başta elektrik zamları olmak üzere tüm zamların geri çekilmesi için pazar yerlerinde stant açarak 16 Şubat Çarşamba günü saat 17.00'da Edremit Cumhuriyet meydanında gerçekleştirilecek olan basın açıklamasına çağrı yapıyor. 9 Şubat’ta başlayan çalışmalar devam ediyor.

Çiğli zamları protesto

Çiğli Emek ve Demokrasi Güçleri elektriğe yapılan zamlara karşı, insanca bir yaşam talebiyle fatura yakma eylemi yaptı. DERİTEKS İzmir Şube binası önünden yürümeye başlayan kitleye önce polis “yürütmeyiz” diyerek engel olmaya çalıştı ancak kitle “Zam, zulüm, işkence işte AKP”, “İnsanca bir yaşam istiyoruz”, “Yapılan zamlar geri alınsın” sloganlarıyla Gediz Elektrik önüne yürüdü.

Çiğli halkı zamlara, faturalarını yakarak tepki gösterdi. Eylemde zamların geri alınması istendi.

Beyoğlu'ndaki fatura eylemi polis engeliyle karşılaştı

İstanbul Beyoğlu Sururi Mehmet Efendi Dayanışma Komitesi çağrısıyla, zamlara karşı bir yürüyüş planlayan mahalleli polis engeliyle karşılaştı.

Fahiş zamlar sonrası gelen faturalarını kartonlara yazan halk cadde üzerinde yaptıkları açıklamanın ardından eylemlerini sonlandırdı.