2020’de borcunu ödeyemeyen 185 bin elektrik ve 617 bin doğalgaz abonesinden alınan güvence bedelinin, ödenmeyen faturalar için mahsup edildiği ortaya çıktı. Bu ay konutlar için doğalgaz fiyatlarında değişiklik yapılmazken, işletmelerin doğalgaz faturalarına yeni zam geldi. BOTAŞ’ın açıkladığı Eylül ayı tarifesine göre, elektrik üretim santralleri ve sanayi aboneleri için tarifeye yüzde 15 zam yapıldı.
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer'in soru önergesini yanıtlayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, 2020 yılında zamanında borcunu ödeyemeyen 185 bin elektrik ve 617 bin doğalgaz abonesinden abonelik işlemlerinde alınan güvence bedelinin, ödenmeyen faturalar için mahsup edildiğini açıkladı. Borcunu ödeyemediği için fatura bedeli, güvence bedelinden kesilen abonelerin sayısının azımsanmayacak kadar çok olduğuna işaret eden CHP’li Gürer, bu durumun Türkiye'deki “ekonomik buhranın” en önemli göstergelerinden biri olduğunu söyledi.
Ödenmeyen faturalar Meclis’e taşındı
Mehmet Serbes’in Sözcü’de yer alan haberine göre Gürer, faturalarını ödeyemeyen elektrik ve doğalgaz abonelerinin durumunu, soru önergesiyle Meclis gündemine taşıdı. Önergeye yanıt veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, toplam 46 milyon 81 bin 856 elektrik ve 16 milyon 846 bin 604 doğalgaz abonesi içinde 2020 yılında zamanında borç ödenmemesi nedeniyle güvence bedeli mahsubu yapılan elektrik abone (mesken) sayısının 185 bin 408 ve doğalgaz abone (konut) sayısının ise 617 bin 942 olduğunu belirtti. Dönmez şunları ifade etti:
“2020 sonu itibarıyla üretilen 320 milyon 802 bin 228 elektrik faturasından, yükümlülüklerini yerine getirmeyen abonelerden yüzde 0.92'sinde geçici kesinti uygulanırken, yüzde 0.03'ünün sözleşmesi feshedilmiştir. 169 milyon 575 bin 739 doğalgaz faturasından, yükümlülüklerini yerine getirmeyen abonelerden yüzde 0.43'ünde geçici kesinti uygulanırken yüzde 0.03'ünün sözleşmesi feshedilmiştir.”
Ekonomik buhranın göstergelerinden biri
CHP'li Gürer ise geçen yıl elektrik ve doğalgazda 900 binden fazla abonenin faturalarını ödeyemediği için güvence bedellerinden fatura bedeli tahsil etmesinin “ekonomik buhranın” en önemli göstergelerinden biri olduğunu savundu. Gürer, “Vatandaş ödeme güçlüğü yaşarken, enerji üretenler kârlarından taviz vermiyor. Tarımla uğraşan kesimin teminat bedellerini artırmaları için yazı gönderildiği çiftçilerimiz tarafından ifade ediliyor” diye konuştu.