Adana’nın Aladağ İlçesi’nde, Süleymancılar tarikatına bağlı olduğu bilinen kız öğrenci yurdunda dün akşam yangın çıkmış, 11 öğrenci ile 1 görevli yaşamını yitirmiş, 22 öğrenci de yaralanmıştı. Yangının söndürülmesinin ardından ortaya çıkan bilgiler, sermaye devletinin yasal bile olmamasına rağmen öğrencileri tarikat yurtlarına mecbur bıraktığını ve gerekli denetimleri yapmadığını gösterdi.
Yoksul aileler yasadışı yurtlara zorlanıyor
Sermaye devletinin yasalarına göre ilkokul öğrencilerine yurt açılmasına izin verilmiyor. Ancak dinci-gerici iktidar tarafından beslenen tarikat ve cemaat yurtları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanıyor. Binlerce öğrenci, denetimden uzak yurtlarda barınmak zorunda bırakılıyor.
Ayrıca, tarikat yurtlarının ücretlerinin devlet yurtlarına ve diğer özel yurtlara göre düşük olması, yoksul aileleri bu yurtları tercih etmeye zorluyor. Yansıyan bilgilere göre, Aladağ’da öğrencilere mezar olan kız öğrenci yurdunun yıllık ücreti 700 TL olurken, yurtta yoksul ailelerin çocukları kalıyor.
Devlet yerleştirdi
Dün akşam yangın olduğu haberinin duyulmasının ardından yurdun önüne gelen ve kızını arayan bir babanın söyledikleri de öğrencilerin yaşamını yitirmesinin arkasındaki gerçek sorumluya işaret etti. Baba, “Burası Süleymancıların yurdu. Devlet yurdunu yıktılar, çocuklarımızı buraya yerleştirdiler” diyerek tepkisini dile getirdi.
Sayaç değiştirilmiş, kontrol edilmemiş
Öğrencilerin verdiği bilgiye göre yangından bir gün önce yurdun elektrik sayacı değiştirilmiş. BirGün gazetesinden Meltem Yılmaz'ın haberine göre öğrenciler, değişen sayacın görevliler tarafından kontrol edildiğini görmediklerini ifade etti.
Öğrencilerden B.G., “Yangın çıktığını anlaşılınca yurtta büyük bir panik yaşandı. Çok korktum ve üçüncü kattan aşağı atladım. Kol ve bacağımda kırıklar ve belimde ezilme var” ifadelerini kullanırken annesi ise “Kızımın yaşadığına dua ediyorum. Şoktayım” dedi.
Yurdun içi de yönetmeliğe aykırı
Bir gün önce değiştirilen elektrik sayacından çıktığı belirtilen yangının şiddetinin artmasında, yurdun çatısı ile iç duvarlarının tamamen ahşap olması ve merdivenler de dahil olmak üzere tüm zeminin halıfleksle kaplı olması etkili oldu. Ancak yurdun çatısının ve duvarlarının ahşap olması yönetmeliğe aykırı bur durum.
Yangın merdiveni kilitli
Yangına ilişkin can alıcı noktalardan biri ise yangın merdiveninin kilitli olması. Merdivenlerin ulaşılamaz durumda olması öğrencilerin yaşamını yitirmesinde büyük bir etken. Zira yaşamını yitiren öğrencilerin cesetlerinin yangın merdiveninin önünde bulunduğu ifade ediliyor.
6 milyonluk müftülük binası var hastane yok
Öte yandan, yangının yaşandığı Aladağ İlçesi’nde devlet hastanesi bulunmuyor. Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde, 2011 yılında ilçede 15 yataklı bir hastane yapımına başlandığı ancak bu zamana kadar yalnızca yüzde 4’lük ilerleme kaydedildiği bilgisi yer alıyor.
Buna karşın, yangının yaşandığı gün Diyanet İşleri Başkanı’nın da katılımıyla Adana kent merkezinde 6 milyon liralık müftülük binasının açılışı yapıldı. Hemen ardından da Yüreğir İlçesi’nde Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yaptırılan kız öğrenci yurdunun temeli atıldı.