Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edildikten sonra Ankara’nın Yüksel Caddesi’nde “İşimizi geri istiyoruz” eylemi düzenleyen ve 22 Ağustos’ta tutuklanan Acun Karadağ, Alev Şahin, Nazan Bozkurt, Mehmet Dersulu, Armağan Özbaş ve Mahmut Konuk hakkında açılan davanın ilk duruşması bugün görüldü.
Ankara 28. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Mahmut Konuk Adana Kürkçüler F Tipi, Acun Karadağ ve Alev Şahin'in Kayseri Bünyan Kadın Kapalı, Mehmet Dersulu Bolu F Tipi Kapalı ve Armağan Özbaş’ da Kırıkkale Keskin Cezaevi’nden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldı. Tutuklu Nazan Bozkurt ise duruşmaya katılmadı.
Avukatların hazır bulunduğu duruşma salonuna milletvekilleri Ömer Faruk Gergerlioğlu, Ali Haydar Hakverdi, Sezgin Tanrıkulu’nun yanı sıra demokratik kitle örgütü temsilcileri de izleyici olarak katıldı.
“Polisin mahkemeye talimatıyla tutuklandık”
Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, kimlik tespiti ardından savunma yapan tutuklu Mahmut Konuk, “Benim yapmış olduğum eylemler haklı ve meşrudur. Toplumun önemli bir kesimi de bu eylemlere desteğini sunmuştur. Bu dava daha önce aynı kişilere 2018 yılında açıldı ve mükerrerdir. O dosyada tutuksuz yargılanırken bu dosyada tutuklu olarak yargılanmamızın tek sebebi TEM şube müdürlüğünün bu konuda adli makamlara dönük talimat niteliğindeki yeni fezlekesidir. TEM Şube Müdürlüğü mahkemeye adeta bu kişileri tutuklayın talimatı vermiştir” dedi.
Tutuklu yargılanan Armağan Özbaş Çankaya Belediyesi’nde temizlik işçisi olarak çalıştığı dönemde bireysel bir şekilde hak mücadelesinde olan Yüksel eylemcilerine destek verdiğini belirtti ve tahliyesini talep etti.
“SEGBİS’le savunma hakkı ihlali”
Tutuklu sanıklardan KHK ile ihraç edilen mimar Alev Şahin, “Benim savunmam hazır ancak SEGBİS yöntemiyle ne heyetinizi ne de diğer sanıkları sağlıklı bir şekilde duymam-görmem mümkün değildir. Bu sebeple hayatımı etkileyecek bu dosyaya ilişkin yüz yüze savunma yapmak istiyorum” diyerek, savunma yapmadı.
Savunma yapan Acun Karadağ da, SEGBİS ile savunma hakkının ihlal edildiğini belirterek, “Mahkeme huzurunda savunma yapmak istiyorum. Ciddi sağlık sorunlarım bulunmakla birlikte, kalp pili ile hayatımı idame ettiriyorum. Tahliyemi istiyorum” dedi.
Mehmet Dersulu SEGBİS ile yüz yüze ve doğrudan savunma ilkesinin ihlal edildiğini belirtti. Dersulu, mahkeme salonunda savunma yapma talebini dile getirerek tahliyesini talep etti.
15 beraat kararı mahkemeye sunuldu
Ardından söz alan Av. Fatih Gökçe, müvekkileri hakkında öne sürülen eylemlerden açılan davaların beraatle sonuçlandığına dikkat çekerek şunları söyledi:
“SEGBİS ile savunma yapmayı istemeyen müvekkillerimizin bu şekilde savunmalarının alınmak istenmesi adil yargılanma hakkının ihlalidir. Müvekkil Nazan Bozkurt’un SEGBİS ile bu duruşmaya bağlanamaması bile müvekkillerin taleplerinin ne kadar yerinde olduğunun göstergesidir. Müvekkiller yapmış olduğu barışçıl gösteriler sebebiyle açılan toplantı ve gösteri yürüyüşüne muhalefet davalarında onlarca beraat kararı verilmiştir. Bunların 15 tanesini mahkemenize sunuyorum. Bu kararların hepsinin gerekçesinde yapılan eylemlerin barışçıl şekilde gerçekleştiği belirtilmiştir. Bu eylemleri bir örgütle bağlantılı gösterilmesi gerçeğin çarpıtılmasından başka bir şey değildir.”
Avukat Refik Atalay da müvekkillerinin kaçma, delil karartma şüpheleri bulunmadığını, kendileri soruşturma kapsamında ifade vermeye gittiğini ancak savcılığın ifade almadığını belirtti. Atalay, tutuklu yargılanan müvekkillerinin beraatını istedi.
Savunmaların ardından ara kararını açıklayan mahkeme heyeti Armağan Özbaş ve Mahmut Konuk’un adli kontrol şartı ile tahliyesine, 4 kişinin ise tutukluluk halinin devamına karar verdi. Dava 27 Ocak 2021 tarihine ertelendi.