Türk Tabipleri Birliği (TTB), 72. Büyük Kongresi’nde, Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu’nun yaşamını yitirdiği 1 Nisan’ın “COVID-19 Nedeniyle Kaybettiğimiz Sağlık Çalışanlarını Anma Günü” olarak belirlenmesi kararı almıştı. Birçok sağlık kuruluşunda pandemide ve depremde yitirilen sağlık emekçileri anıldı. Yaşamını yitiren sağlık emekçilerinin fotoğrafları ve karanfillerin taşındığı anmalarda ortak basın açıklamaları okundu.
Yapılan açıklamalarda salgın nedeniyle milyonlarca insanın yaşamını yitirdiğin belirtilerek pandemi döneminde yoksulların daha da yoksullaştığını, sağlık emekçilerinin yaşam ve çalışma koşullarının giderek ağırlaştığı kaydedildi.
“Yaşatmak için yaşamak ve sağlıklı olmak istiyoruz!”
Pandemi nedeniyle 513 sağlık emekçisinin hayatını kaybettiğine işaret edilen açıklamalarda şu ifadelere yer verildi:
“Yanlışlar neticesinde yaşamını yitiren yüzlerce sağlık emekçisi; bilimsel, şeffaf ve emekten yana yönetim anlayışı benimsenseydi halen hayatta olacaklardı. Bu sebeple; bilinmelidir ki haklarımız için verdiğimiz mücadele, bir ölüm kalım mücadelesidir. Yaşamak için, sağlığımızı kaybetmemek için insanca yaşamaya yetmeyecek ücretlendirme sistemine, ağırlaştırılmış çalışma koşullarına, sağlıkta şiddete, toplum sağlığını hiçe sayan politikalara karşı hep birlikteyiz.
Meydana gelen her afetin yükünü hekim ve sağlık emekçileri olarak biz çekerken; daha da kötüleşen çalışma koşullarımızla ilgili kamu otoritesinden herhangi önemli bir adım gelmedi. Bu da yetmezmiş gibi haklarımızı gasp eden uygulamalarda da halen sınır tanınmıyor. Seçime yaklaşık bir buçuk ay kalmışken, dün aceleyle TBMM’de görüşülmeye başlanan; hekimler için daha fazla hak kaybına neden olacak yasa teklifi bunun son örneği oldu.
Üç senedir COVID-19 sağlık çalışanları için meslek hastalığı kabul edilmedi.
Pandemi dönemi ve sonrası için yıpranma payımız yeterli seviyeye çıkarılmadı.
Çalışma koşullarımız sağlıklı yaşayabileceğimiz hale getirilmedi.
Çalışırken sağlıkta şiddetle, emekliyken yoksullukla boğuşuyoruz.
Deprem bölgesinde çalışanlarımızın barınma gibi en temel sorunu bile çözülmedi.
Bu sorunlarımız devam ediyorken hangi koşulda ne şekilde meslekten men edileceğimizin tartışmaya açılmasını saygısızlık olarak görüyoruz.
Her zaman, her yerde söylediğimiz sorunlarımıza çözüm olabilecek yasa teklifleri talep ediyoruz. Yaşatmak için yaşamak ve sağlıklı olmak istiyoruz!”