“Yıkımın altından dayanışarak çıkabiliriz!”

HDP Kriz Masası Sözcüsü Perihan Ağaoğlu ile konuştuk. Ağaoğlu “Bu yıkımın altından ancak tekrar birlikte dayanışarak çıkabiliriz” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Şubat 2023
  • 14:50

HDP Kriz Masası Sözcüsü Perihan Ağaoğlu ile konuştuk…

Ağaoğlu, deprem bölgelerinde hayata geçirilen dayanışma çalışmalarına vurgu yaparak şunları ifade etti:

“Öncelikle deprem gününden şimdiye kadar dayanışma ruhuyla, bütün yüreğiyle yardım eden kadınlara, gençlere, dostlara, arkadaşlara, bütün yoldaşlara, halklara teşekkür ediyoruz. Ama bildiğiniz gibi bu deprem sadece bir yeri yıkmadı, on ili içine alan neredeyse Türkiye’nin ortasından geçen büyük bir yıkım gerçekleştirdi. Bununla birlikte acılar tüm Türkiye’ye yayıldı. Aslında hepimizin eşinin, dostunun, yakının, arkadaşının, akrabasının, canın içinde olduğu bir gerçeklikle yüz yüze kaldık. Dolayısıyla bu süre içerisinde gerçekten insanların kucaklaşması, ayırt etmeden, ayrıştırmadan, ötekileştirmeden, kucaklaması moral bir güç oldu. 

"Biz göç etmek istemiyoruz!"

"Ama siz de biliyorsunuz bu bir aya yayılan bir zamanda, ya da depremde enkazın kaldırılmasıyla bitecek bir süreç değil. Özellikle Hatay için söylemek gerekiyor. Hatay’ın çok büyük bir yıkımı var, İskenderun, Samandağ, Nurdağı ve merkez de dahil olmak üzere birçok köyünde çok ciddi yıkım var. Hatay’ın yüzde 75’i diyebiliriz ki 80’i yıkıldı. Dolayısıyla ihtiyaçlar da fazla olacak. Bir süreliğine değil, bunu uzun soluklu düşünmek gerekiyor. İnsanların kendi bahçesinde, toprağında, kendi yaşadığı alanları terk etmemesi için çok büyük bir desteğe ihtiyaç var. Elbette ki bunu karşılamaya her birimiz bir parçası olsak da gücümüz yetmeyecek. Ama en azından bu süreci biraz daha ileriye taşıyabilmek için, göçlerin önüne geçebilmek için, burada yaşamı yaşanılır hale getirebilmek için, bizim Hatay’a destek vermemiz lazım. Halklarımızın, burada görüştüğümüz tüm insanların talebi budur. ‘Biz göç etmek istemiyoruz, ama şu anda yapacak bir şeyimiz yok. Mutlaka bizim desteğe ihtiyacımız var’ diyorlar. Kendilerinin teşekkürü var, minnettarlar. Uzanan bütün elleri kucaklıyoruz diyorlar. Biz burada duygusallaştık da burada. Bu yıkımın altından ancak tekrar birlikte, dayanışarak çıkabiliriz.”

Kızıl Bayrak / Antakya