Yerdut açlık grevini sonlandırdı

Haziran Direnişi’nde gözaltına alınan ve karakolda gördüğü işkence sonucu kolu kırılan Göksel Yerdut, Anayasa Mahkemesi'nden çıkan yeniden yargılama kararının ardından 15 bin TL tazminat kazandı. Mahkemenin kararıyla birlikte başka bir davadan tutuklu bulunan Yerdut, baskı, işkence ve sürgün uygulamalarıyla karşı karşıya kaldı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 07 Şubat 2018
  • 17:23

Haziran Direnişi sürecinde maruz kaldığı işkence nedeniyle tazminat kazanan Göksel Yerdut, bu kararın ardından sürgün edildiği Elazığ T Tipi Hapishanesi'nde işkenceye karşı açlık grevine başladı. Açlık grevi sırasında ikinci kez sürgün edilerek, F Tipi hapishanesine konuldu.

ETHA’nın haberine göre; Yerdut, gönderdiği mektupta yaşadıkları baskı ve kötü muameleyi anlattı.

Elazığ 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde bulunan Göksel Yerdut, Haziran Direnişi sırasında gözaltına alınmış ve karakolda gördüğü işkence nedeniyle kolu kırılmıştı. Anayasa Mahkemesi kararıyla geçtiğimiz haftalarda tazminat hak etmişti.

Tazminat kararının çıkmasının ardından 16 Ocak'ta, tutuklu bulunduğu İzmir Kırıklar Hapishanesi'nden Elazığ T Tipi Hapishanesi'ne sürgün edildi. Bu sürgün sırasında birçok defa işkenceye maruz kaldı. Burada tek kişilik hücrede tutulan Yerdut, kendisine sistematik baskı uygulandığını belirtti.

Baskı ve işkenceye karşı 23 Ocak'ta açlık grevine başladığını duyuran Yerdut'un sağlık kontrolleri yapılmadığı gibi tehdit ve hakaretlere uğradığı öğrenildi. Yerdut, sadece iki gün sonra apar topar Elazığ F Tipi Hapishanesi'ne sevk edilirken, açlık grevi koşullarında çıplak aramaya maruz bırakıldı ve tek kişilik hücreye konuldu. Yerdut, burada cezaevi idaresine, üç kişilik hücrede kalma hakkının tanınması halinde açlık grevini sonlandıracağını iletti. İdarenin talebi kabul etmesiyle Yerdut, 26 Ocak'ta eylemini sonlandırdı.

Göksel Yerdut, mektubunda şunları kaydetti: “Sırf işkence olsun, çıplak arama yapılsın, tehdit ve hakaretlere maruz bırakılayım diye miydi bu sürgünler, önlerinde diz çökeyim diye mi yoksa? Nerede olursak olalım, hangi koşullarda bulunursak bulunalım onursuzlukları asla kabul etmeyeceğiz. Tüm haksızlıklara karşı dün olduğu gibi bugün de direneceğiz. Bu mirası devraldıklarımızın anısına, tüm ezilenler ve henüz doğmamış bebekler adına bu mücadeleyi biz kazanacağız.”

İLİŞKİLİ HABERLER