Yer almadığı fotoğraf karesinden tutuklandı

Siirt’te gözaltına alınan 56 yaşındaki astım hastası Reyhan Temel’in, “çözüm süreci”nde gerçekleşen bir şenlikte HPG’ye katılan oğluyla çektirdiği ileri sürülen bir fotoğraftan dolayı tutuklandığı öğrenildi. Temel, fotoğraftaki kişinin kendisinin olmadığını belirtti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Haziran 2019
  • 10:07

Siirt’in Pervari ilçesi Köprüçay köyünde yaşayan 56 yaşındaki astım hastası Reyhan Temel, Federe Kürdistan Bölgesi’ne düzenlenen ve “Pençe Harekatı” adı verilen operasyonda 29 Mayıs’ta yaşamını yitiren oğlu Mehmet Zakir Temel için Adana’da kurulan taziyesinin ardından döndüğü Siirt otogarında 11 Haziran’da gözaltına alındı.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, gözaltında kaldığı bir hafta boyunca ilaçları kendisine verilmeyen Temel, HPG’ye katılan oğluyla “çözüm süreci”nde gerçekleşen bir şenlikte fotoğraf çektirdiği ileri sürülerek 18 Haziran’da sevk edildiği mahkemece tutuklandı ve Siirt E Tipi Cezaevi’ne gönderildi. Soruşturma kapsamında Temel hakkında ifade veren biri gizli, biri de açık iki tanık, Temel’i örgüt mensuplarıyla görüşmekle suçladı. 

Fotoğrafta kendisi yok suçlama var 

Oğluyla 5 yıl önce çekildiği ileri sürülen bir fotoğraf gerekçe gösterilerek “Örgüte yardım etmek”le suçlanan Temel, ifade işlemleri sırasında fotoğraftaki kişiler arasında HPG’ye katılan oğlu Mehmet Zakir Temel’in olduğunu, ancak fotoğraftaki kadının kendisi olmadığını söyledi. Gizli ve açık tanıkların ifadelerini kabul etmeyen Temel, “Ben oğlumla hiçbir şekilde görüşmedim. Bahsedilen piknik alanına hiç gitmedim” dedi. 

Özyönetim ve özerklik 

Temel’in, ifade işlemleri sırasında sık sık “Senin oğlun çok asker ve polis öldürdü” gibi söylemlerle baskı altına alınmaya çalışıldığı kaydedilirken, Kürtçe dışında bir dil bilmeyen Temel’e, İl Emniyet Müdürlüğü’ndeki ifadesinde “PKK/KCK ile Abdullah Öcalan hakkında bildiklerinizi anlatınız? YDG-H ve DGH hakkında bilgi veriniz? Özyönetim ve özerklik hakkında bildiklerinizi açıklayınız? Kod isminiz var mı? Türkiye Cumhuriyeti devletinin üniter yapısına veya Anayasal hukuk düzenine karşı bir hangi bir husumetiniz ya da düşmanlığınız var mı?” gibi soruların sorulması dikkat çekti.