Tarihi Yedikule Bostanlarını Koruma Girişimi, Kara Surlarının korunması ve güçlendirilmesi için İBB’nin yürüttüğü restorasyon kapsamında parça parça yıkılan tarihi bostanlar ve yerinden edilen bostancılara dair bir basın açıklaması yaptı.
Karaköy’de bulunan Mimarlar Odası’nda yapılan toplantıda 2021’de başlayan restorasyon çalışmaları sebebiyle Silivrikapı / Yedikule Kapı arasında bugüne kadar 9 bostanın yok edildiği belirtildi.
Öte yandan kuşaktan kuşağa aktarılan bostancılık zanaatının yok sayılmasından endişe duyulduğu aktarılan basın açıklamasında “Bostancılık, üzerinde yeşerdiği toprağın iş makinaları tarafından çiğnenmesi suretiyle fiziken yok olurken, resmi anlatılarda da dışlanmakta, unutulmaktadır” denildi.
Bostanların yıkımının, İstanbul Gıda Stratejisi Belgesi’ndeki sağlıklı gıdaya erişimin artması ve yoksullukla, iklim kriziyle mücadele için İstanbul’da kent tarımının geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması önerisi ile çeliştiği vurgulandı.
Yıkılan alanlara sulama ve bakım gerektiren rulo çimlerin serilmesi, saksıda zeytin ağaçlarının yerleştirilmesi gibi girişimlerin ve genel olarak bu yaklaşımın bütün surlar ve bostanlar için endişe verici olduğu söylendi.
Bostanların İstanbul’un ekolojik sisteminin hayati bir parçası olduğu ve gıda egemenliğinin güvence altına alınmasını sağlayan, tüm dünyaya kent tarımını öğretebilecek bir miras olduğu vurgulandı.
Restorasyonun bostanları ve bostancıları görmezden gelerek ilerlememesi gerektiği ifade edilirken Surlardaki bu kültürel peyzaj bileşeni yok edildiği takdirde İstanbul’un dünyaya çok katmanlı bir miras alanının nasıl korunabileceğini gösterme fırsatını kaçırmış olacağı söylendi.
Basın toplantısı, 14 Ocak Cumartesi günü 14:00’da Yedikule Bostanlarında tarihçi Prof. Dr. Cemal Kafadar ile gerçekleştirilecek Açık Ders’in duyurusu yapılarak bitirildi.