Yaşlı nüfus ‘savunmasız’ bırakıldı

Türkiye'de 65 yaş üstü nüfusun 1,5 milyonu yalnız yaşıyor, bakım hizmetlerinden yararlanamıyor. Yaşamlarını sürdürmek için inşaatlarda ve sanayide çalışanların sayısı da oldukça fazla.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 23 Ekim 2020
  • 13:41

Koronavirüs salgınında AKP-MHP rejiminin yasaklarla “koruduğunu” iddia ettiği yaşlı nüfus ciddi sorunlarla kendi haline terk edilmiş durumda. Emeklileri “yük” olarak gördüğünü ilan eden rejim, 65 yaş üstü emekçileri ucuza, güvencesiz çalıştırılmaya, iş cinayetlerine ve yoksulluğa mahkum etmiş durumda.

Salgın hastalık ve ekonomide yaşanan kötü gidişata karşı ‘savunmasız bırakıldığını’ vurgulayan CHP yönetimi, tek başına yaşayan ve sayısı 1,5 milyonu bulan yaşlı nüfusa yönelik bir rapor hazırladı. 

BirGün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre, yaşlı kişilerin 2003 yılında ülke nüfusunun yüzde 10,2’sini oluşturduğu ifade edilen Politika Notu’nda 2040 yılında bu oranın yüzde 16,3’e ulaşacağı ve acil önlem paketlerinin devreye konulması gerektiği belirtildi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Fethi Açıkel tarafından hazırlanan, yaşlı nüfusun yaşadığı sorunların ve yaşlı politikasındaki hataların ele alındığı çalışmada, özetle şu tespitlere yer verildi:

*Huzurevi sırası bekliyorlar: Kurumlarda kalan yaşlıların oranı ülkemizdeki tüm yaşlı vatandaşların yüzde 1’inden azdır. Buna rağmen bakanlığa ait kurumlarda kalmak için sıra bekleyen çok sayıda kişi vardır. Türkiye’de en yoksul kesim yaşlı kadınlardır. Yoksul yaşlıların yarısından çoğunu kadınlar oluşturmaktadır.

*1.5 milyon tek başına: Türkiye’de tek başına yaşayan 1.5 milyon yaşlı vatandaş vardır. Bunların üçte ikisini kadınlar oluşturmaktadır. Türkiye’de yaşlılar içindeki yoksulluk oranı yüzde 20’ye yaklaşmıştır. Ücretlerin düşük olması ve güvencesiz çalışmanın yaygınlığı, emekli maaşlarının aktif çalışma döneminden düşük olmasına neden olmaktadır. Yaşlı vatandaşlar emekli olsa da çalışmaya devam edebilmektedir. 2019 yılı itibariyle 65 yaş üstü 851 bin kişi istihdamdadır. Fakat kayıt dışı çalışanlar göz önünde bulundurulunca bu sayının daha çok olduğu düşünülmektedir. İstihdamda olduğu bilinen yaşlı vatandaşlarımızın yüzde 92’si kayıt dışı olarak çalışmaktadır. 2018 ve 2019 yıllarında 65 yaş üstü 213 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir. 65 yaş ve üzerindeki çalışan vatandaşlarımızın yüzde 65,5’i tarım sektöründe, yüzde 27,3’ü hizmet sektöründe, yüzde 4,7’si sanayide ve yüzde 2,5’i inşaatlarda çalışmaktadır.

*Alzheimer ölümleri artıyor: Türkiye’de 700 bin civarı demans hastası olduğu ve bunların yarısının Alzheimer hastası olduğu tahmin edilmektedir. Alzheimer’dan ölen yaşlıların sayısı da her yıl artmaktadır. 2012 yılında Alzheimer’dan ölenlerin sayısı 7 bin 524 iken bu rakam 2018’e gelindiğinde 13 bin 767’ye ulaşmıştır.