“Yaşasın çocuk hakları”

HEDEP Çocuk Hakları Komisyonu Dünya Çocuk Hakları Günü’yle ilgili “Zulme ve kapitalizme karşı yaşasın çocuk hakları!” dedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 20 Kasım 2023
  • 18:30

HEDEP Çocuk Hakları Komisyonu Dünya Çocuk Hakları Günü’yle ilgili “Zulme ve kapitalizme karşı yaşasın çocuk hakları!” dedi.

Yazılı yapılan açıklamada Dünya Çocuk Hakları Günü’nün 34. yılında olunduğu ifade edilerek şunlar belirtildi:

“Çocuklar yine savaşla, yaşam hakkı ihlalleriyle ve açlıkla karşı karşıyalar. Bugün dünyada ve Ortadoğu’da emperyalist-kapitalist savaş ve şiddet politikalarının yıkıcılığını en derinden hissedenlerin başında çocuklar geliyor. İsrail’in Gazze’ye dönük işgal saldırılarını başlattığı 7 Ekim’den bu yana hava ve kara bombardımanlarında en az beş bin çocuk katledildi. Hala devam eden Rusya- Ukrayna savaşında yaşamını yitiren çocuk sayısının en az 600 olduğu tahmin ediliyor. Rojava’daki devrime karşı Türkiye’nin başlattığı kara ve hava saldırılarında ise yüzlerce Kürt çocuk yaşamını yitirdi, yitirmeye devam ediyor. İran ve Rojhilat’ta kız öğrencilere yönelik zehirli gaz saldırıları devam ederken, 2023’ün ilk 6 ayında 11 çocuk daha katledildi.  Çocuk haklarının ve anlamının yok edilmeye çalışıldığı bu dönemde; çocuklar sadece savaşla değil açlıkla, yoksullukla, susuzlukla, cinsel istismarla, işçileşmeyle, mültecileşmeyle ve eğitime, sağlığa ve adalete erişememeyle yüz yüzedir.”

Türkiye’de çocuk haklarının durumuna da değinilen açıklamada “anadilde eğitim ve kültürel haklar” konusuna vurgu yapıldı. Açıklamada şunlar belirtildi:

“Günümüzde çocuk haklarına dair toplumsal yaşamda önemli bir farkındalık oluşmuş gibi görünse de Türkiye’de ve dünyada çocuklar hala çoklu kriz ortamının ortasındadır. Zaman çocukların bu kriz ortamından kurtulmasının, kendi seslerini ve sözlerini duyurabilmesinin önünü açma zamanıdır. Cumhuriyetin ikinci yüzyılında çocuklar, ulus devletin “ideolojik taşıyıcıları” değil kendi yaşamlarının kurucu özneleri olmalıdır. Dünya Çocuk Hakları Gününde yapılması gereken; sahte kutlama mesajları ve etkinlikler değil çocukların maruz kaldığı hayati problemlere çocuklarla birlikte çözüm üretmektir.”

Açıklama “Çocuk, barış, özgürlük” denilerek bitirildi.