Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve İstanbul Tabip Odası polisin engellemelerine rağmen Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi önünde basın açıklaması düzenleyerek Dr. Adnan Çetin şahsında yaşamını yitiren sağlık emekçilerini andı. Anmada, pandemiyle gerçek bir mücadele için 15 gün kapanma talebi bir kez daha dile getirdi.
Basın açıklaması öncesinde dayatmalarda bulunan polis, “yaşamını yitirenlerin anılmasıyla ilgili bir sıkıntıları olmadığını” iddia ederek “hastane sınırları içerisinde başka basın açıklaması, pankart, slogan gibi şeylere izin vermeyeceklerini” söyleyerek anmayı engellemeye çalıştı.
Polisin dayatmalarının ardından kısa bir anma programı gerçekleştirildi. Anmada konuşma yapan TTB Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, pandemide her gün sağlık çalışanlarını yitirdiklerine değindi. “Bu ölümler ve hastalık önlenebilirdi” vurgusu yapan Fincancı, “Biliyoruz ki doğru önlemlerle biz bu salgının yayılım hızını düşürebilir ve dolayısıyla sağlık ortamlarındaki bu yoğun yükü de azaltarak sağlık çalışanları üzerindeki yükü de azaltmış olurduk. O nedenle uzun zamandır meslek hastalığı olması yönünde bir çaba sarf ediyoruz.” dedi.
Meslektaşları Adnan Çetin’i önlenebilir bir ölümde yitirdiklerini ifade eden Fincancı, koronavirüs meslek hastalığı kabul edilmediği için Çetin’in çabalarının ve mücadelesinin yakınlarına hiçbir güvence bırakmayacağını ifade etti. Devamında “O büyük bir özveriyle hekim olmak için ısrar etti ve bu Türkiye’deki sağlık sorunlarına müdahale etmeye çalıştı ve kaybettik” diye ekledi.
Pandemiyle mücadelenin yalnızca hastanelerde sağlık çalışanlarının sırtına yüklenmemesi gerektiğini söylediklerini hatırlatarak “Pandemi yönetilemiyor dedik” diyen Fincancı, “Yaşanan ölümlerin durdurulması, sağlık ortamında artan yükün hafifletilmesi için Sağlık Bakanlığı’nın sağlık alanındaki emek meslek örgütleriyle ortak değerlendirme yapması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.
“Pandemiyle mücadeleye gönüllü olmuş bir hekimi yitirdik”
Anmada İTO Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Rukiye Eker Ömeroğlu da söz aldı. “Her gün 1 ya da 2 tane ölen arkadaşımız için tören düzenliyor olduk” diyen Ömeroğlu, 220’nin üzerinde sağlık çalışanını ve 85 hekimi yitirdiklerine dikkat çekti. Dr. Adnan’ı anan Ömeroğlu, “35 sene aradan sonra mezun olup gönüllü olarak bu hastaneye pandemiyle mücadeleye gelmiş bir hekimin kaybı gerçekten çok üzücü. Onun ne kadar idealist ve saygın bir olduğunun kanıtı” ifadelerini kullandı. Ömeroğlu “Bu iş sadece haftasonları kapanmayla olmaz en az 15 günlük kapanma gerekiyor” vurgusu yaptı.
Konuşmaların ardından saygı duruşuyla anma son buldu.