Yargıtay’dan Dedeoğulları katliamı kararı

Yargıtay, tetikçinin arkasında kimlerin olduğuna dair yeteri kadar araştırma yapılmadığı, ayrıca katliam öncesi aileye saldırmak ve azmettirmekten beraat alan diğer sanıklar ile ilgili de yeterli araştırma yapılmadığı gerekçesiyle beraat kararın bozulmasını talep etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 13 Ocak 2024
  • 19:45

Yargıtay Başsavcılığı, 2021 yılında Konya’nın Meram ilçesinde Dedeoğulları Ailesi’nden 7 kişiyi katleden Mehmet Altun’u azmettirmekten yargılanan 10 kişi hakkında verilen beraat kararlarını hukuka aykırı buldu. 

Savcılık, yeniden araştırma yapılmasını ve eksikliklerin giderilmesini istedi.

Konya’nın Meram ilçesinde yaşayan ve ırkçı saldırıya maruz kalan Dedeoğulları Ailesi’nin 7 ferdi, 30 Temmuz 2021 günü husumetli oldukları yan komşuları Lütfi Keleş'in kayınbiraderi Mehmet Altun tarafından gerçekleştirilen silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirirdi, ailenin yaşadığı ev de ateşe verilerek yakıldı.

Katliama ilişkin açılan davaya bakan Konya 4’üncü Ağır Ceza Mahkemesi, cinayetleri işleyen Mehmet Altun’a “canavarca hisle tasarlayarak kasten öldürme” suçundan 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. İşlenen cinayetleri azmettirmek ile yargılanan diğer 10 sanık hakkında ise beraat kararları veridi. Karar, Konya Bölge Adliye Mahkemesi 1'inci Ceza Dairesi tarafından da onandı.

Dosyanın taşındığı Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, yaptığı incelemede Mehmet Altun ve diğer sanıklara dair yeterli derecede araştırma yapılmadığı, Altun’u azmettirenlerin olup olmadığının ortaya çıkarılmadığı gerekçesiyle dosyanın bozulup tekrardan görülmesini talep etti.

Davanın avukatı Abdurrahman Karabulut sosyal medya hesabından şu bilgileri verdi:

“Dedeoğulları davasında önemli gelişme. 7 müvekkilimizin katledildiği vahşette, sadece tetikçiye 7 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verilmişti. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, tetikçinin arkasında kimlerin olduğuna dair yeteri kadar araştırma yapılmadığı, ayrıca katliam öncesi aileye saldıran ve azmettirmeden beraat alan diğer sanıklar ile ilgili de yeterli araştırma yapılmadığı gerekçesi ile kararın bozulmasını talep etti.”