Yangın yayılıyor, müdahale yetersiz

Birçok ilde önceki gün çıkan orman yangınları, iktidarın rant politikaları ve söndürme çalışmalarında geç kalması sonucu yayılarak devam ediyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 17 Ağustos 2024
  • 12:30

Birçok ilde önceki gün çıkan orman yangınları, iktidarın rant politikaları ve söndürme çalışmalarında geç kalması sonucu yayılarak devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakan İbrahim Yumaklı, 16 Ağustos’ta 47 orman yangınının çıktığını duyurdu. Yumaklı yangınların 30'unun kontrol altına alındığını, 17'sine müdahale edildiğini söyledi.

Aydın'ın Bozdoğan ilçesi Örmepınar mevkiinde çıkan yangın Muğla’nın Milas ilçesine ulaştı. Yangın rüzgarın etkisiyle geniş bir alana yayılarak yerleşim alanlarını etkiledi.  

Muğla Valisi İdris Akbıyık 2 köyün boşaltıldığını ve Bozdoğan’da çıkan yangının Muğla Kavaklıdere’ye ulaştığını söyledi.

Dersim’in Kocakoç köyünde yangın çıktı. Yayılarak büyüyen yangına dair Dersim Belediye Eşbaşkanı Birsen Orhan sosyal medya hesabından şu çağrıyı yaptı:

“Dersîm Kocakoç köyünde yangın büyüyor. İnsan gücüyle müdahale şart. Araç girişi olmayan alanlar mevcut. Tüm halkımızı dayanışmaya çağırıyoruz. Yer altı çarşısı üstünden araçlar kalkacaktır.”

Manisa'nın Gördes ilçesinde, Boyalı ve Kayacık mahallelerinde 14 Ağustos'ta çıkan orman yangınları, bölgedeki rüzgarın ve arazinin sarp yapısı nedeniyle yayılmaya devam ediyor.

Alevler rüzgarın etkisiyle büyüyerek Salihli'nin Kale ve Kemer mahallelerine kadar ulaştı. Her iki mahalledeki yazlık olarak kullanılan bazı evler zarar gördü. Kale ve Kemer mahalleri tedbir amacıyla boşaltıldı. Mahallede yaşayanlar, eşyalarını ve hayvanlarını güvenli bölgeye taşıdı.

Öte yandan Salihli'nin Kurttutan ile Gölmarmara'nın Yunuslar ve Çamköy mahallelerinin de tedbir amacıyla boşaltılacağı öğrenildi.

İzmir’in Karşıyaka ilçesi Yamanlar Mahallesi Karatepe mevkiinde önceki gün başlayan yangın yerleşim yerlerine kadar ulaşmıştı. Yangında 16 ev yanmış, 87 ev ve 45 iş yeri boşaltılmıştı. 3 mahallenin de tahliye edildiği yangın dolayısıyla hayvan barınağı da boşaltılmıştı.

Karşıyaka'da başlayan ve Bayraklı ile Çiğli ilçesindeki ormanlık alanlara da yayılan yangında, kentin birçok noktası duman altında kalmıştı.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türk Tabipleri Birliği (TTB), yangının rüzgarın da etkisiyle yerleşim yerlerini ve sağlık kurumlarını tehdit ettiğini söyleyerek şunları ifade etti:

“Yangının neden olduğu aşırı duman ve kül yağmuru yerleşim alanlarına yayılmakta, bölge halkının ve söndürme çalışmalarında görevli emekçilerin sağlıklarını olumsuz etkilemektedir.

Bölge halkına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolumuz gelişmeleri takiptedir, İzmir Tabip Odamız ve bölgedeki meslektaşlarımız görevleri başındadır.

Olağandışı durumlarda aklın ve bilimin işaret ettiği önlemleri almanın, emek-meslek örgütleriyle ve sivil toplumla birlikte hareket etmenin önemini vurguluyoruz.”

Kentteki yangına müdahale edilemezken farklı yangınlar da başladı. İzmir'in Bayındır ve Tire ilçelerinde yangın çıktı. İki ilçede de rüzgarın etkili olması nedeniyle yangınlar büyüdü, yerleşim yerlerine dayandı. 

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yangının piknik için ateş yakan 3 kişi yüzünden çıktığını açıkladı.

Öte yandan, yangına müdahalenin yetersiz kalması sosyal medya hesaplarından yapılan paylaşımlarda tepkiye konu oluyor.