“Veysel Güney nerede?”

Cumartesi Anneleri / İnsanları 1002. hafta eyleminde 12 Eylül darbesinden sonra 1981’de idam edilen ve cansız bedeni ailesine verilmeyen Veysel Güney’in nerede olduğunu sordu, adalet istedi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 08 Haziran 2024
  • 12:30

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon ve Cumartesi Anneleri / İnsanları 1002. hafta eyleminde 12 Eylül darbesinden sonra 1981’de idam edilen ama cansız bedeni ailesine verilmeyen Veysel Güney’in nerede olduğunu sordu ve adalet istedi.

Galatasaray Meydanı’nda bariyerler önünde düzenlenen eylemde basın metnini Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun okudu.

Açıklamada şunlar denildi:

Anayasa Mahkemesi’nin hak arama özgürlüğü olarak hükme bağladığı Galatasaray Meydanı’ndaki buluşmalarımız neden engelleniyor? 1000. haftada açılan meydan, ne oldu da 1001. haftada yeniden kapatıldı? Bu konuda bize ve kamuoyuna bir açıklama yapılmasını bekliyoruz

Açıklamanın devamında şunlar ifade edildi:

“Adana Bölgesi Sıkıyönetim Komutanlığı 2 No’lu Askeri Mahkemesi’nde yargılandı. Avukat talebi reddedildı, savunma hakkı yok sayıldı. İlk duruşma 6 Şubat 1981’de yapıldı ve 17 Şubat 1981 tarihinde yapılan ikinci duruşmada, kendine yönelik suçlamaları ispat edecek deliller olmaksızın idama mahkûm edildi. Meclis kararı olmadan, özel kanun çıkarılarak, 10 Haziran 1981’de Gaziantep E Tipi Cezaevi’nde idam edildi.

Veysel idam edildikten sonra üzerinde bulunan kalemi, sigarası ve çakmağı tutanakla babası Ali Güney’e teslim edildi. 10.06.1981 tarih ve 266 sayılı tutanakla babasına verilmek üzere Yüzbaşı Burhan Erdem’e teslim edilen cansız bedeni ise kaybedildi.”

Veysel Güney’in mezarının akıbetinin aradan geçen yıllara rağmen öğrenilmediği belirtilen açıklamada şu vurgulandı:

“Kaç yıl geçerse geçsin Veysel Güney için, tüm kayıplarımız için adalet istemekten, devletin evrensel hukuk normları içinde hareket etmek zorunda olduğunu hatırlatmaktan vazgeçmeyeceğiz.”

Açıklamanın ardından Veysel Güney’in yakınının mektubu okunarak bariyerlerin ardına karanfiller atıldı.