“Vergi affı patronlar için!”

Büro Emekçileri Sendikası, basın açıklaması yaparak torba yasayla gündeme gelen GSS ve SGK pirim-vergi borcu düzenlemelerine dikkat çekti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Haziran 2014
  • 14:47

“Meclise sunulan torba yasa ile patronların ‘vergi borçları ve SGK pirim borçlarının’ faiz ve cezaların yanı sıra belediye, trafik ve benzeri cezaların affedilmesi amaçlanmaktadır” diyen BES açıklamasında şunlar ifade edildi: “Devlet ihalelerinden milyar dolarlık kazanç sağlayan patronların yüzde 3 vergi ödeyerek birikmiş vergi borçlarını “sıfırlaması” siyasi iktidarın yıllardır başvurduğu bir yöntemdir. Hükümet sık sık çıkardığı prim afları ile büyük firmaların 'kara para' ve 'rüşvet' ile kazandıklarını af kapsamına almaktadır.

Türkiye’de sigortalı çalışan 12 milyon dolayındaki işçinin prim ve vergi borcu da yoktur. Affedilmek istenen borçlar, patronların işçi ve emekçilerden kestiği ama devlete yatırmadığı sigorta ve vergi borçlarıdır. Söz konusu af asıl olarak bunlar için çıkarılmıştır.”

Patronların 100 milyar TL’ye yaklaşan prim borçları içinde esnaf ve küçük üreticilerin borçlarının devede kulak kalacağı ifade edilen açıklamada bugün itibariyle 85 milyar TL’lik SGK prim alacakları için “af” düzenlemesi yapıldığı, düzenlemeyle tahsil edilecek maksimum miktarın 18 milyar TL’ye indiği aktarıldı.

 

“Kamu açıkça zarara uğratılmıştır”

AKP hükümetinin, patronlardan alacağı prim borçlarından büyük oranda vazgeçerken, sağlık hakkının paralı hale getirilmesi anlamına gelen GSS (Genel Sağlık Sigortası) prim borçlarını taksitlendirerek, kimin temsilcisi olduğunu bir kez daha gösterdiği vurgulandı. Yandaş gazetelerin affı “geniş toplum kesimlerini ilgilendiren bir af” diye göstermesine değinilerek bunun gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Açıklama şöyle devam etti: “İşçiler ve emekçiler üzerindeki vergi baskısı düşürülmelidir. Temel Tüketim Maddelerinden alınan dolaylı vergiler kaldırılmalı, diğer kalemlerde ise oranlar düşürülmelidir. Emekçilerin maaşlarının açlık sınırı kadar tutarı vergi dışı bırakılmalı, yoksulluk sınırında maaş alan emekçilerin ücretleri ise en alt limitten vergilendirilmelidir. Sermaye kesimi için servet vergisi getirilmelidir.”

Kurumlardaki personel eksikliği her geçen gün artan, buna bağlı olarak ciddi iş yükü ortaya çıktığından bahsedilen açıklamada, bunlar yetmiyormuş gibi büro emekçilerinin İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı’nda olduğu gibi rotasyona ve sürgünlere tabi tutulduğuna değinildi.

Her af döneminde olduğu gibi yine SGK ve Maliye emekçilerinin bu ve benzeri sorunları görmezden gelinerek afların tüm yükünün emekçilere yükleneceği belirtildi.

Kamu emekçilerinin afla karşılaşacağı zorluklara karşı “Şimdiden uyarıyoruz!” denilirken açıklama şöyle devam etti:

Büro emekçilerinin var olan iş yüküne yeni yükler eklenerek tüm bu çalışmaların altından kalkması beklenemez. Vergi ve SGK affı kapsamındaki çalışmalarda büro emekçilerinden fedakarlık bekleniyorsa, yaşanan sorunlar ortadan kaldırılmalı, insanca çalışma ve yaşam koşulları sağlanmalıdır.