Velilerin beslenme hakkı mücadelesi sürüyor

"Okullarda bir öğün sağlıklı ve ücretsiz beslenme” kampanyası yürüten veliler, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in açıkladığı okul öncesi öğrenciye beslenme desteğinin yetersiz olduğunu belirterek tüm eğitim kademelerinde 18 milyon öğrenciye sağlıklı, nitelikli ve ücretsiz yemek mücadelesinin süreceğini belirtti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 26 Aralık 2022
  • 19:00

Öğrencilerin en temel sorun alanlarından biri olan beslenme hakkı için velilerin ve eğitim emekçilerin kampanyaları devam ediyor. Çocuklar hem evde hem okulda sağlıklı besine ulaşamıyor ve öğrenci yemekhanelerinden, yurtlardan son günlerde çok sayıda zehirlenme haberleri medyaya yansıyor. 

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, okul öncesi eğitimdeki tüm öğrencilere ücretsiz yemek verileceğini açıkladı. Diğer eğitim kademelerindeki öğrenciler için henüz bir karar yok. “Okullarda bir öğün sağlıklı ve ücretsiz yemek!” kampanyasının yürütücülerinden Veli-Der ve Öv-Der’le konuştuk...

“Beslenme, eğitim hakkının bir parçasıdır”

Öğrenci Veli Derneği (Veli-Der) İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Turgut Aydın, çocukların beslenme sorunları ile ilgili iki yıldır kampanya yürüttüklerini ve bakanlığın sessiz kaldığına dikkat çekerek şunları ifade etti:

“İki yıl boyunca sessiz kalan bakanlık seçim dönemi yaklaşınca vaat olarak sadece okul öncesi, taşımalı eğitim ve pansiyonda kalanlara yemek verileceğini söyledi. Toplam 5 milyonu oluyor ancak 18 milyon öğrenci var. Kesinlikle yeterli değil. Tabii ayrılacak ödenek de önemli. Yemeğin kalitesi de çok önemli.”

Bakanlığın yaptığı açıklamada 1 milyon 200 bin öğrenciye zaten yemek verdiğini söylediğini hatırlatan Aydın, konuya ilişkin şunları ifade etti:

“Meslek liselerinde yemek veriliyordu. Çok yoksullar ücretsiz, bir kısım yarı ücretli ve diğer isteyenler de tam ücretli olarak yemek alabiliyordu. Bakan Özer’in ‘1 milyon 200 bin öğrenciye yemek veriyoruz’ dediği bu. Tüm öğrencilere ücretsiz değil. Bizim talebimiz 18 milyon öğrenciye ayrım yapmadan sağlıklı, nitelikli ve ücretsiz yemek verilmesidir.

Talebimiz sağlanana kadar kampanyamızı yürütmeye devam edeceğiz.”

Bakanlık duyarsız kaldığı için belediyelerle de görüştüklerini belirten Aydın, “verilen tüm sözlerin takipçisi olacağız” dedi.

Aydın açıklamalarına şöyle devam etti:

“Beslenme, eğitim hakkının bir parçasıdır. Eğitim zorunluysa çocukların beslenmesi ve her türlü ihtiyacının karşılanması da devletin asli görevidir. Veliler, çocukların beslenme hakkını devletten talep etmeli. Velilere çağrımızdır, bizimle iletişime geçin, bu kampanyayı birlikte yürütelim.”

“Çocuklar içme suyuna erişemiyor”

Yalnız beslenme değil sağlıklı suya erişiminin de büyük sorun olduğunu vurgulayan Aydın, şunları ifade etti:

“Çocukların çoğunun sağlıklı suya erişemediğini biliyoruz. Okulların yüzde 95’inde çocukların içme suyu ihtiyacının karşılayacağı çeşmeler yok. Bakanlık bu çeşmeleri kaldırarak çocuklar kantinlere yönlendirildi. 5 liranın altında su yok ve bir şişe yeterli olmadığı için çocuklar su ihtiyacını tuvaletlerden sağlıksız olarak karşılıyor. Veliler çocukların cebine harçlık koyamıyor. İki çocuklu bir ailede, ayın 20 günü okulda olan çocuğun su ihtiyacı maliyet getiriyor. Kampanyamızın bir parçası da çocukların sağlıklı içme suyuna erişebilmesidir.”

“Tüm eğitim kademelerinde beslenme desteği istiyoruz!”

Tüm Öğrenci Velileri Dayanışma Derneği (Öv-Der) Genel Başkanı Enver Önder, çocuklara “Ücretsiz ve Sağlıklı 1 Öğün Yemek” kampanyasını Veli-Der ve Eğitim Sen’le birlikte yürüttüklerini belirtti. Önder, şunları ifade etti:

“Çocukların bilimsel eğitimden faydanabilmesi, dersi dinlemesi için karnını doyurması lazım. Sağlıklı fiziksel ve beyin gelişimi için beslenme yardımı gerekli. Devletin de bu konuda gelecek kuşaklara sahip çıkması zorunluluktur. En kısa sürede adım atılması gerekiyor. Çocuklara öğün verilmesi için gelecek yıl beklenmemeli. Çocuk beklemez, bir gün sonrasına bile bırakmamak gerekir. Bu çocuğa, insana saygıya sığmaz.”

Sadece okul öncesi öğrencilere öğün verilmesinin eksiklik olduğuna dikkat çeken Önder, “Olumlu buluyoruz ama eğitimin tüm kademelerinde yaygınlaştırmak gerekiyor. Özellikle ilkokul ve ortaokul vazgeçilmezdir” dedi.

Kampanyanın süreceğini belirten Önder, son olarak şunları ifade etti:

“Çocuklarımız bu sıkıntıyı yaşadığı sürece bu soruna dair kampanyamızı devam ettireceğiz. Kardeş örgütlerle kampanyamızı geliştirerek devam edeceğiz. Çocuklarımız geleceğimizdir. Eğer onları aç bırakırsak geleceğimizi kendi ellerimizle karanlığa iteriz. Şu an ülkenin en temel gündemi bu olmalı. Tüm kademelerde beslenme desteği alana dek kampanyamızı sürdüreceğiz.”

Kızıl Bayrak / İstanbul