Van'da mezara saldırı

Mezarlıklara yönelik saldırılar devam ederken, Erciş’te YJA Star’lı Fatma İnci’nin mezarı askerler tarafından tahrip edildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 22 Ağustos 2020
  • 23:45

Kürt illerinde mezarlara saldırı düzenlenmeye devam ediliyor. AKP iktidarının Kürt halkına düşman politikalarının bir boyutu olan mezar saldırıları Diyarbakır’da yaşandı. Diyarbakır’ın Lice ilçesinde Sisê Mezarlığı ve Bitlis’teki Garzan Mezarlığı'nda yangın çıkarılmış, mezarlar tahrip edilmişti. Van’ın Erciş ilçesinde Çatakdibi (Zortul) Mezarlığı’nda YJA Star’lı Fatma İnci’ye ait mezar taşı da askerler tarafından kırıldı. 

Jinnews’de yer alan habere göre Siirt’in Pervari ilçesinde 17 Nisan 2018’de çıkan bir çatışmada yaşamını yitiren Fatma İnci’nin (Amara Serhed) Van’ın Erciş ilçesinde Çatakdibi Mezarlığı’nda bulunan mezarı askerler tarafından tahrip edildi. Üzerinde “şehit” ve “kod isim” yazıldığı gerekçesiyle mezarı tahrip edilen Fatma’nın ailesi ise Çelebibağ Jandarma Karakolu tarafından ifadeye çağrıldı. 

‘Karakola çağırılarak mezarın tahrip edileceği bildirildi’

Abla Kader İnci Yiğit, cenazeyi 8 ay sonra alabildiklerini belirterek süreci şöyle aktardı:

 “Biz mezarını bir yıl önce yaptık. Erkek kardeşim karakola ifadesi olduğu gerekçesiyle çağrılıp, kız kardeşimin mezarının tahrip edileceği bildirildi. Askerler tarafından ‘siz mi mezarı yaptınız’ diye sorulmuş. Kardeşim ‘evet biz yaptırdık’ demiş. Daha sonra ise neden ‘şehit’ ibaresi ve kod isim kullanıldığını sormuşlar. Kardeşime bunlar sorulurken askerler gelip kız kardeşimin mezar taşının söküldüğünü söylüyor. O da tepki gösteriyor. Savcının bizi çağıracağını bildirmesi üzerine kardeşim karakoldan çıkıyor.”

‘Cenazeyi DNA eşleşmesi ile alabildik’ 

Fatma’nın 2016’da PKK’ye katıldığını iki yıl sonra ise emniyetten yaşamını yitirdiğini öğrendiklerini belirten Kader şunları ifade etti:

“Siirt Savcılığı’na başvuruda bulunduk. DNA testi vermek için kan verdim. Uzun bir süre sonra annem hayatta olmadığı için anemin mezarlığının açılması gerektiğini, ondan DNA testi alacaklarını söylediler. Biz annemin mezarlığının açılması taraftarı olmadığımız için 8 ay boyunca üç defa DNA testi vermek durumunda kaldık. Hem Erciş hem de Siirt Savcılığı bizi çok uğraştırdı. Daha sonra emsal bir kararla DNA sonucumuz kabul edilerek cenazemizi alabildik”

‘Bu şekilde bir şey elde edemezler’ 

Mezarlara yönelik saldırıları hiçbir şekilde kabul etmeyeceklerini vurgulayan Kader, “Tüm inançlarda da hukuk sistemlerinde de mezarlara, cenazeye saygı vardır. Türkiye’de ise cenazelerimiz tahrip ediliyor, aylarca bekletiliyor. Defalarca kez yapılan DNA testleri sonucunda cenazeler ailelere veriliyor. Yetmiyor defnettikten sonra da mezarlar tahrip ediliyor. Bu şekilde bir şey elde edemezler. Kürtler inandıklarından vazgeçmeyecekler. Defalarca da yıksalar bir etkisi olmayacak. Bu da Kürtler üzerindeki yürütülen farklı bir politika. Kirli ellerini mezarlıklarımızdan çeksinler” diye konuştu.