Van Büyükşehir Belediyesi’nin tutuklu eşbaşkanı Bekir Kaya’nın, belediye çalışanlarının ve MEYA-DER yöneticilerinin aralarında olduğu sanıklar hakkında açılan davada mahkeme heyeti hapis cezalarına hükmetti.
Van Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya, çalışanlar Cuma Köylüoğlu, Çetin Çiftçi, Zelal Tanlı, Mehmet Yalım Eryiğit, Can Tayan ile MEYA-DER yöneticileri İdris Şaybak ve Neriman Uyar hakkında açılan davanın karar duruşması Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Davanın 8. duruşmasına HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli’nin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı. Silivri Hapishanesi’nde tutuklu bulunan Kaya’nın SEGBİS’le katıldığı duruşmada diğer sanıklar mahkeme salonundaydı.
Duruşmada beyanda bulunan Bekir Kaya Kürt halkına Osmanlı’dan bu yana yapılan zulme ve gasp edilen haklarına değinerek söze başladı. Davanın siyasi bir dava olduğunun altını çizen Kaya, “Bu dava siyasi bir hareketin tasfiyesi için kurgulanmış ve sahnelenen bir davadır. Ama iktidar bu siyasi davaya bir kılıf uydurmak zorundaydı ve en sonunda da kılıfı buldu. İktidar elinde hiçbir belge ve bilgi olmadan belediyenin paralarını örgüte gönderdiğimizi, belediye araçlarının örgüt için kullanıldığı yönünde bir algı yaratarak, yargılamayı tarihsel ve toplumsal gerçeklikten uzaklaştırmak istedi” ifadelerini kullandı.
“Bize düşman hukuku ile yaklaşıldığı ortada”
“'Yargıya müdahale etmek suçtur', 'Yargı bağımsızdır' diye nutuk atılıyor ama ülkenin Cumhurbaşkanı, İçişleri Bakanı her gün hakkımızda sözler sarf ediyorlar. Cumhurbaşkanı açıkça 'ben onları içeri aldırdım' diyor, İçişleri Bakanı da ondan geri kalmadan ağzına geleni bize söylüyor. Yani şuan sizin orada o cübbelerle oturmanızın bir anlamı yok” diye söze devam eden Kaya, kendilerine düşman hukuku ile yaklaşıldığını herkesin bildiğini söyledi.
Savcının iddianamede hiçbir delil ortaya koyamadan yorumlarda bulunduğunu ve kendisinin niyetini sorguladığına işaret eden Kaya, “Varsa kanıtını ortaya koyarsın yoksa AKP'nin bir sözcüsü mantığıyla hareket edemezsin. Mülahazadan söz eden savcı gelsin ona insanı mülahazanın ne olduğunu biz anlatalım. Bu zorbalık bu dikta dönemi elbette bitecek ve mutlaka biz kazanacağız” diye konuştu.
Hakkında ortaya atılan kimi somut iddiaların da dayanaksız olduğunu ortaya koyan Kaya “Ben bireysel olarak mağdur olabilirim, eşim, çocuğum mağdur olabilir. Bunlar bireysel mağduriyetlerdir. Ama herkes emin olsun ki biz toplumsal olarak çok büyük kazanacağız” diyerek savunmasını tamamladı.
Savunmaların ardından verilen ara sonrasında sanıklar son sözlerini söyledi ve mahkeme heyeti kararını açıkladı.
Kararda Bekir Kaya’ya 8 yıl 3 ay hapis cezası veren mahkeme heyeti, belediye çalışanları Bekir Kıran, Çetin Çiftçi, Cuma Köylüoğlu, İdris Şaybak ve Neriman Uyar'ı ise 2 yıl 1 ay hapis cezasına mahkum etti. Zelal Tanlı, Mehmet Yalım Eryiğit ve Can Tayan beraat etti.
Davada sanıklar hakkında “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak”, “Örgüt üyesi olmak”, “Suç örgütlerinin isimlerini kullanarak tehditte bulunmak” ve “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” iddialarında bulunuluyordu.