Urfa cezaevleri raporu

ÖHD Urfa Şubesi, basın toplantısı düzenleyerek kentteki cezaevlerine dair hazırladığı raporu kamuoyuna açıkladı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 11 Nisan 2023
  • 17:30

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Urfa Şubesi, Urfa 1 ve 2 Nol’u T Tipi Kapalı Cezaevi ile Siverek T Tipi Kapalı Cezaevi’nde yaşanan hak ihlallerine dair hazırladığı raporu dernek binasında basın toplantısı düzenleyerek kamuoyuna açıkladı.

Toplantıda raporu açıklayan ÖHD Urfa Şubesi Hapishane Komisyonu Koordinatörü Faik Payam şu tespitleri sıraladı:

* Urfa 2 Nolu cezaevinde bulunan A.S. isimli kadın mahpus ile Urfa 1 Nolu Cezaevinde bulunan eşi M.S. cezaevine getirildikleri akşam çıplak aramaya maruz kaldıkları tarafımızca tutanak altına alınmıştır. Yapılan işkence ve kötü muamele ile suç işleyen görevliler hakkında derhal işlem başlatılması, sorumluların yargılanması gerekmektedir.

* Mahpusların yaşanılan deprem sürecinde cezaevinde fiziki bir zarar olmasa da, daha sonraki saatlerde ailelerinden haber almak istemelerinin uzun bir süre karşılanmadığı, iletişim olanaklarının kısıtlandığı, ayrıca deprem sonrası doktor taleplerinde sorunlar oluştuğu, özellikle diş hastalıkları ile ilgili rahatsızlığı olanların bu konuda çok ciddi sorun yaşadığı, hastane sevklerinin kötü koşullarda yapıldığı, gidiş gelişlerde kötü muamele ile karşılaştıkları ve sevk esnasında üst aramalarının onur kırıcı şekilde yapıldığı bu yüzden mahpusların hastaneye gidemediği tespit edilmiştir.

*  Son yaşanan sel felaketi ile temiz su sorunu yaşandığı, selden sonra uzun bir süre suların kesildiği, son süreçte sadece bir saat su verildiği ama içme ve temizlik için yeterli olmadığı, kantinden su almaya mecbur kalındığı, fakat çok pahalı olması ve ayrıca yeteri kadar içme suyu kantinde de bulunmadığı öğrenildi.

* Kronik rahatsızlığı bulunan ve ağır hasta olan mahpusların olması, fakat Şanlıurfa E Tipi Cezaevinin de boşaltılması ile bu cezaevlerine sevklerin yapılması sonucu koğuşların hem kalabalık hem de yeteri kadar temiz su olmaması sağlık konusunda sorun yaşanmasına neden olmaktadır.

* Genel olarak kadınların sık yaşadığı sorunların başında kişisel eşyalara ulaşamamalarıdır. Ped, şampuan gibi ihtiyaçların temininde sorunların yaşandığı, cezaevi idaresince ihtiyaçlarının karşılanmadığı tespit edildi.

* Sistematik hak ihlali haline gelen İdari Gözlem Kurullarının keyfi kararları ile Koşullu salıverilme tarihi gelen mahpusların taleplerinin ret edildiği, hukuka aykırı bir şekilde keyfi olarak mahpusların koşullu salıverilme talebinin ret edildiği kayıt altına alındı."