Gazi ve Ümraniye direniş ve katliamının 27. yıl dönümünde Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi’nde yapılan eylemle katledilenler anıldı.
Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi Cemevi'nde devrim şehitleri için lokma dağıtıldıktan sonra kitle caddeyi trafiğe kapatarak katliamın gerçekleştiği 30 Ağustos İlköğretim Okulu'na kadar yürüdü. Yürüyüşte "1 Mayıs'ta düşene, dövüşene bin selam", "Katil devlet hesap verecek", "Faşizme karşı omuz omuza", "Gazi'de düşene, dövüşene bin selam", "1 Mayıs halkı sokağa, hesap sormaya", "Bedel ödedik, bedel ödeteceğiz", "Anaların öfkesi katilleri boğacak", "Gazi ve 1 Mayıs şehitleri ölümsüzdür" sloganları atıldı.
Polis İbrahim Kaypakkaya'nın fotoğraflarını ve "Katil devlet hesap verecek" sloganını bahane ederek yürüyüşü engellemeye çalıştı ancak kitlenin kararlı duruşu sayesinde anma devam etti. Haziran direnişinde ölümsüzleşen Mehmet Ayvalıtaş, katledildiği köprü üzerinde anıldı. Ayvalıtaş başta olmak üzere Haziran şehitleri anısına saygı duruşu yapılan anmada polisin saldırı tehdidine rağmen saygı duruşu ve yürüyüşünü sürdürüldü.
30 Ağustos İlköğretim Okulu önünde son bulan yürüyüşün ardından 1 Mayıs Mahallesi’nde katledilen Genco Demir, Hasan Puyan, Hakan Çubuk, İsmihan Yüksel ve İsmail Baltacı'yla, Hasan Ocak ve Gazi’de ölümsüzleşenlerin isimleri sıralanarak, "Yaşıyor" denildi.
Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi Ataşehir Şubesi Başkanı Gülsev Kaya yaptığı açıklamada devletin Alevi halkı ve devrimci demokrat kamuoyu üzerindeki baskılarına hala devam ettiğini söyledi. Gazi ve 1 Mayıs sonrası Roboskî, Diyarbakır, Suruç ve Ankara'da yaşanan katliamları hatırlatan Kaya, sorumluların bilerek bulunmadığını ve katliamların örtülmek istendiğini dile getirdi.
Kaya, Ümraniye davasının 19 Eylül 2022'de yapılacağını belirterek, 27 yıldır aynı talebi, katillerin bulunmasını istediklerini söyledi.
Anma, katliamın yaşadığı nokta olan 30 Ağustos İlköğretim Okulu önüne karanfiller bırakılmasıyla son buldu.