Ordu’nun Ünye ilçesinde Üçpınar köyünde sondaj arama çalışmasına karşı başlayan eylemler 13. gününde sondaj makinalarının işlerini bitirip bölgeden çekilmesi üzerine sona erdi.
Üçpınar köylüleri basın açıklaması yaparak “13 gün yaşam alanlarımızı, geleceğimizi savunduk. Sondaj ekiplerinin ve jandarmanın köyümüzden çekilmesinden kaynaklı bundan sonraki süreci büyük bir titizlikle takip edecek, hukuki işlemlerimize devam edeceğiz” dedi.
Basın açıklamasında maden sondaj çalışmasına karşı sürdürülen direniş anlatılarak, 2014 yılında Fatsa’nın Bahçeler köyünde başlayan maden projesine değinildi ve şöyle denildi:
“2014 yılında Fatsa’nın Bahçeler köyünde başlayan maden projesinin doğa katliamının ve insan hayatının değersizleştirilmesinin bir gün bizim köyümüze ulaşacağının farkındaydık.
O gün 12 Eylül 2020 günüydü…
MTA ve Orman İşletme araçlarının köyümüze sıkça gelmesi üzerine, köylüler olarak, yetkililerden bilgi almak istedik. Çünkü bizler yanı başımızda Fatsa’da ve memleketin her yerinde maden denen illetin nelere sebep olduğunu biliyorduk. Bunu bildiğimiz için de köyümüzün talan edilmemesi için MTA tarafından yapılmak istenen sondaj çalışmasına karşı aralıksız olarak direndik.”
Maden sondaj arama çalışmasına karşı 13 gün boyunca jandarma ve polisin saldırılarına rağmen direndiklerini belirten köylüler, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü tarafından Üçpınar’da 40, Yeşilkent’te 5, Çiğdem’de 2,Gökçebel’de 2 olmak üzere toplam 49 sondaj yapıldığını ve yapılan aramanın betonoit olduğunu aktardı.
Ormanlarını koruyan köylüler jandarma ve sondaj ekibinin 9 Kasım günü köyden ayrıldıklarını ifade ederek şunları söyledi:
“Bizler Ünye Üçpınar köylüleri olarak maden sondajına karşı 13 gün direndik. 13 gün yaşam alanlarımızı, geleceğimizi savunduk. Sondaj ekiplerinin ve jandarmanın köyümüzden çekilmesinden kaynaklı bundan sonra süreci büyük bir titizlikle takip edecek, hukuki işlemlerimize devam edeceğiz.
13 gün değil 13 yıl geçse de direnişimizden, yaşam alanlarımızdan, fındığımızdan vazgeçmeyeceğiz”