Tutuklu gazetecilerin davasına çağrı: Gazetecilik suç değildir!

ETHA ve Özgürlükçü Demokrasi çalışanlarının yargılandığı davalar öncesi Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi önünde basın açıklaması yapılarak gazeteciliğin suç olmadığı vurgulandı.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Kasım 2018
  • 13:50

Özgür basın emekçileri, Etkin Haber Ajansı (ETHA) ve Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanlarının yargılandığı davalar öncesi Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi önünde basın açıklaması yaptı. Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ve Basın-İş’in de destek verdiği eylemde "Gazetecilik suç değildir tutuklu gazetecilere özgürlük" pankartı açılarak “Özgür basın susturulamaz!” sloganı atıldı.

Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’ndan Safiye Alağaş eylemde yaptığı konuşmada “Bizler gerçekleri yazdığımız için tutuklanıyor, gözaltına alıyoruz. Günlerce gözaltında tutuluyoruz. Biz gazeteciler iktidar gibi düşünmek zorunda değiliz ama gerçekleri yazmak zorundayız” dedi.

“Gazetecilik faaliyetine suç muamelesi yapılıyor”

Basın açıklamasını Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu Üyesi Kevser Özkaynak okudu. Açıklamada, gazeteciler üzerindeki baskılara ilişkin şunlara dikkat çekildi: “Gazetecilerin ve gazetecilik mesleğinin adeta terbiye edilmeye çalışıldığı, gerçeklerin sesinin şiddet ve baskı yoluyla susturulmaya çalışıldığı bir dönemden geçiyoruz. Haber yapmamız, soru sormamız, görüntü çekmemiz, hatta yaptığımız haberleri paylaşmamız bile suç sayılıyor, hakkımızda davalar açılıyor. Gazetecilerin ortaya çıkardığı gerçekler karşısında sorumluların yargılanması gerekirken bedel yine gazetecilere ödetiliyor.”

Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesi’nde 8 gazetecinin tutulduğu ifade edilen açıklama şöyle sürdü: “Bu gazetecilerden, ETHA muhabirleri İsminaz Temel, Pınar Gayıp, Semiha Şahin, Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanları Hicran Ürün, Reyhan Hacıoğlu, İhsan Yaşar, İshak Yasul ve Mehmet Ali Çelebi bu hafta ikinci kez hakim karşısına çıkacak. İlk duruşmalarında da mahkeme sürecini yakından takip ettiğimiz arkadaşlarımız serbest bırakılmadılar, haberlerinin başına dönemediler. Mahkeme, bilirkişi gibi davranarak, arkadaşlarımızın gazeteciliğini sorguladı, tartışmaya açtı.”

Diyarbakır’da da gazeteci Kibriye Evren’in yargılanacağı belirtilen açıklamada tüm tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması istendi.

Açıklamada 29 Kasım ve 5 Aralık tarihlerinde ETHA çalışanlarının, 6 Aralık’ta da Özgürlükçü Demokrasi gazetesi çalışanlarının yargılanacağı hatırlatıldı.

Eylemde tutuklu ETHA muhabiri İsminaz Temel’in gönderdiği mesaj da okundu. İsminaz Temel mesajında “Gözaltı, tutuklama ve baskılarla gazeteciliğin hedef alındığı bu ülkede, onurlu gazetecilik ve özgür basın geleneği bedellerle bugüne geldi” diyerek gazeteciler üzerindeki baskılara dikkat çekti.