Tutuklu avukatların 2. duruşması başladı

Tutuklu avukatların 2. duruşması bugün görülmeye başladı. Mahkeme heyetinin avukat vekillerini yok sayan ve savunma hakkına yönelik saldırgan tutumları sonucunda avukatlar duruşmayı terk etti.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 03 Aralık 2018
  • 19:25

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Başkanı Av. Selçuk Kozağaçlı’nın da aralarında olduğu ÇHD ve Halkın Hukuk Bürosu üyesi tutuklu avukatların 7 Aralık’a kadar görülmeye devam etmesi beklenen 2. duruşması bugün başladı.

Avukatların aleyhine “gizli tanık” ifadeleriyle devam eden bugünkü duruşmaya, mahkeme başkanının avukatların savunma hakkına yönelik saldırgan tutumları damgasını vurdu. Gizli tanık ifadelerinin yalan ve iftira olduğunu avukatlar, mahkeme başkanının engelleme ve yasak kararlarıyla karşılaştı.

Silivri Hapishanesi’ndeki mahkeme salonunda görülen duruşmada, tutuklu avukatları selamlayan İzmir Baro Başkanı Av. Özkan Yücel jandarmalar tarafından darp edildi. Tutukluların vekili avukatlar söz alarak, davanın ilk duruşmasında tahliye edilen avukatların 10 saat içerisinde tekrar tutuklanmasının hukuksuzluğu gözler önüne serdiğini dile getirdi. Vekil avukatların beyanları sırasında mahkeme başkanı araya girerek kimi vurgulara engel olmaya çalışırken avukatlar yargılamanın taraflı olduğunun altını çizdi.

Tanıkların yalanlarına mahkeme başkanı sahip çıktı

Avukatların beyanlarının ardından tutuklu avukatlar aleyhine tanıkların beyanları ve tutuklu avukat vekillerinin sorularıyla duruşma devam etti. Sırasıyla Berk Ercan ve gizli tanıklar “Derya Altın” ve “Güneş” beyanda bulundu. SEGBİS’le duruşmaya katılan Ercan “can güvenliği olmadığı” bahanesiyle yüzünün gösterilmemesini isterken, mahkeme başkanı bunu kabul etti. Avukatlar ise böyle bir tehdit olmadığını savunarak mahkeme başkanına tepki gösterdi.

Hakkında ifade verdikleri tutuklu avukatların isimlerini ya da kendi beyanlarını dahi hatırlayamayan tanıklar, tutuklu avukatları kimi eylemler ya da avukatlık faaliyetleri üzerinden “örgüt üyeliği” ile suçlamaya çalıştılar. Buna karşın örgüt bağlantıları ya da buna dair somut deliller sunamayan iftiracılar avukatların sorularına da yanıt veremediler. Bu durumda mahkeme başkanı tanıkları savunan ve avukatlara karşı tutumlarla yargılamayı yönlendirmeye çalışırken, tutuklu avukatların vekillerinin tepkisiyle karşılaştı.

Av. Bahattin Özdemir, “Derya” mahlaslı gizli tanığa hakkında ifade verdiği isimler sayarak tanıyıp tanımadığını sorarken, tanığın “tanıyorum” dediği “Ahmet Cemil” isminin dosyada geçmediğini ve tanığın yalanını ortaya serdi. Bunun üzerine mahkeme başkanı araya girerek sorunun heyet olarak reddine karar verdiklerini söyledi. Avukatlarsa mahkeme başkanının heyete danışmadığını, kendi kafasına göre karar verdiğine dikkat çekerek mahkeme başkanının yalanını teşhir etti.

Tutuklu avukat vekilleri duruşmayı terk etti!

Duruşmanın devamında söz isteyen Av. Bahattin Özdemir, “söz almadan konuştuğu” gerekçesiyle duruşmadan çıkarıldı. İzleyiciler ve avukatların alkışlı protestosu üzerine mahkeme başkanı izleyicilerin ve avukatların duruşmadan çıkarılmasına karar verdi. 15 dakika ara verilen duruşmanın devamında Av. Bahri Belen söz alarak duruşmanın usule aykırı bir şekilde yürütüldüğünü, mahkeme heyetinin avukatları yok saydığını ve bundan dolayı uyarıda bulunduklarını belirterek salonu terk etme kararı aldıklarını açıkladı.

Mahkeme heyeti, duruşmanın yarın 10.00’da devam etmesine karar verirken, duruşma izleyicilere kapatıldı. Her tutuklu avukata ‘3 vekil avukat’ sınırı getirilirken, yazılı listedeki 60 avukat dışındaki avukatların duruşmaya alınmamasına karar verdi. Ayrıca, vekaletname veya yetki belgelerini 1 hafta içinde sunmayan avukatların UYAP’a kaydedilmemesi kararı verildi.

ÇHD Başkanı tutuklu Av. Selçuk Kozağaçlı, salondan ayrılırken “Kaldığımız yerden devam edelim” diyerek mahkeme heyetine tepkisi dile getirirken, mahkeme heyeti Av. Kozağaçlı’nın duruşmaya getirilmemesine karar verdi.