Tutsak avukatların duruşması ertelendi

Tutsak avukatlar Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı ve Seda Şaraldı'nın yargılandığı davanın duruşmasında Kozağaçlı ve Şaraldı’nın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 02 Ekim 2024
  • 23:30

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Merkez yöneticisi Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı ile ÇHD üyesi Seda Şaraldı'nın tutuklu yargılandıkları davanın duruşması İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Duruşma öncesi hukuk örgütleri Çağlayan’da bulunan İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yaptı. “Av. Betül Vangölü Kozağaçlı ve Av. Seda Şaraldı'ya özgürlük!” pankartının açıldığı eylemde okunan basın metninde, avukatların 6 Şubat günü İstanbul Adliyesi’nde gerçekleşen silahlı saldırı akabinde polis operasyonuna ve soruşturmaya maruz kaldıkları hatırlatıldı.
Basın açıklamasının devamında, dosya kapsamında haklarında yalnızca Halkın Hukuk Bürosu’nda avukat olarak çalıştıklarını ve vekaletli müvekkilleriyle görüştüklerini beyan eden 2 gizli tanık dışında hiçbir delil bulunmadığına dikkat çekilerek şunlar ifade edildi:

“Meslektaşlarımızın kollukta ifade vermeyerek susma hakkı kullanması, aleyhlerinde düzenlenen tutanaklara imza atmamaları örgüt faaliyeti sayılarak örgüt üyeliğinden cezalandırılmaları istemiyle dava açılmıştır. 6 Şubat’ta gerçekleşen silahlı saldırı olayıyla ilgili haklarında hiçbir iddia söz konusu değildir. Hal böyleyken halen tutuklu olarak yargılanmaktadırlar.”

Açıklama sonrası avukatlar duruşma için adliyeye geçti. Duruşma salonuna avukatlar alınmadı; salon polis ve jandarma ile doldurularak avukatlara yer bırakılmadı. Salon kapılarının kapatılması nedeniyle duruşma uzun süre başlayamadı. Mahkeme heyeti önce salonu terk etti. Heyet sonra yeniden salona girdi.

Tutsak Avukat Nazan Betül Vangölü Kozağaçlı, avukatlarının salona alınmaması ve yargılama aleniyetinin sağlanmaması nedeniyle tüm avukatlar içeri alınmadığı sürece savunmasını yapmayacağını söyledi. Avukatlar salonu terk ettiler.

Duruşma Kozağaçlı ve Şaraldı’nın tutukluluk halinin devamı kararıyla 6 Aralık 2024 tarihine ertelendi.