Emperyalizme bağımlı işbirlikçi tekelci burjuvazinin örgütü Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), ABD’nin büyükelçilik ve konsolosluklarındaki göçmen olmayan vize işlemlerini askıya almasına dair açıklama yaptı. ABD’ye olan ekonomik bağlılıklarıyla birlikte çıkarlarının zarar görmesinden ürken TÜSİAD, aradaki ilişkilerin onarılmasını, gerginliğin giderilmesini istedi.
TÜSİAD’ın açıklamasında, Türkiye ile ABD arasındaki “köklü ilişkiler” hatırlatılarak “ekonomik, sosyal, kültürel ve akademik ilişkilerin” zarar göreceği ifade edildi.
“Bu krizin ikili ilişkilerin temellerini sarsmadan, karşılıklı güven ve yapıcı diyalog eşliğinde” hafifletilmesi istenen açıklamada “yaşanan anlaşmazlıkların hızlı bir şekilde çözülmesi öncelikli beklentimizdir” denildi.
TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan da Bloomberg’e verdiği mülakatta ABD ile gerilimin “endişe verici” olduğunu belirterek ilişkilerin normalleşmesini istedi. Uzun süredir biriken sorunların bir “sorunlar yumağı”na dönüştüğünü ifade eden Özilhan, “50 yıldır ABD ile ilişkileri izleyen biri olarak söyleyebilirim ki iki ülke çok az böyle sorun yaşadı” dedi.
Türkiye’nin İran, Rusya ve Venezuela ile son zamanda gerçekleştirdiği temasların “Türkiye eksen mi değiştiriyor?” sorusuna yol açtığını belirten Özilhan, “ABD ve Batı'ya da Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek düşüyor” diyerek asıl beklentilerini ortaya koydu.
MÜSİAD’ın “temennisi”: Gerilim ekonomiyi asgari düzeyde etkilesin
AKP iktidarının daha dolaysız arkasında duran sermaye örgütü MÜSİAD’dan da konuyla ilgili açıklama yapıldı. ABD’nin kararına Türk sermaye devletinin verdiği aynı karşılığın arkasında durulan açıklamada, buna rağmen MÜSİAD’ın ekonomik açıdan duyduğu kaygılar şöyle dile getirildi:
“Türkiye ile ABD arasındaki vize krizinin elbette ekonomiye yansımaları da olacaktır. Yaklaşık 18,5 trilyon dolarlık büyüklüğüyle ABD ekonomisi, Türkiye gibi ihracatını sürekli geliştiren ve hedeflerini yüksek tutan bir ülke için çok değerli bir pazar konumunda yer alıyor. Nitekim 2016 yılında en çok ihracat yaptığımız 5. ülke olan ABD’yle ikili ticaret hacmimiz 17,5 milyar dolara kadar yükselmişti. Bu bağlamda Amerika ile olan ticari ilişkilerimizi rasyonel bir şekilde sürdürmemiz ve daha ileri seviyelere taşımamız gerekiyor. Bu nedenle iş dünyasının temsilcileri olarak bizlerin temennisi, bu gerilimin iki ülke arasındaki ekonomik ilişki ve işbirliğine asgari düzeyde etki etmesidir.”