TTK’nın maden sahaları da sermayeye peşkeş çekiliyor

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli, TTK’ya ait maden sahalarını sermayeye peşkeş çekeceklerini söyledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 10 Nisan 2018
  • 12:35

AKP iktidarı kamu kaynaklarını peşkeş çekmede sınır tanımıyor. Son olarak şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle tepki çeken AKP iktidarı, 14 yılda özelleştirmelerden 60 milyar dolarlık gelir elde etti. Özelleştirilmesi hedeflenen bir diğer alanı da madenler oluşturuyor. TTK’ya ait madenlerin özelleştirilmesinin önünü açacak yasal düzenlemede madencilerin direnişiyle sözde geri adım atılsa da, TTK’ya ait sahaların özelleştirilmesi için çalışmalar yapılıyor.

TTK sahalarının ihaleleri kapıda

Bugün Temiz Kömür Teknolojileri zirvesinde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zafer Benli, yeni bir ihale modeli geliştirdiklerini söyleyerek sermayeyi ihya etme çabalarını ortaya koydu. TTK’nın Armutçuk sahasının satışı için Haziran ayının ilk haftasında ihaleye çıkılacağını belirten Benli, TTK’ya ait maden sahalarını özelleştirme hedeflerine dair şu ifadeleri kullandı:

“İlk örnek olarak TTK'ya ait Armutçuk sahasıyla yola çıktık ve bu TTK'nın diğer işletmediği sahalarla devam edecek. Sonra da Türkiye Kömür İşletmeleri'nin bir kısım sahalarının ihaleleri olacak. Sektörün bu ihalelere ilgi duymasını arzu ediyoruz. Yerli kömürde özel sektörün hiç korkmadan, gözünü yumarak gelip teklif verebileceği bir metod geliştirdik.”

Amaç sermaye kâr etsin, rahatlasın

Amaçlarının sermayeye yeni kâr kapısı aralamak olduğunu da “Kesinlikle burada amaç kamuya gelir kazandırmak değil, üretim ve istihdam sağlanmasıdır” ifadeleriyle dile getiren bürokrat sözlerini şöyle sürdürdü:

“Her sahanın kendi özelliklerine göre hazırlık dönemine ilişkin süreler konulacak. Bu süre bittikten ve üretime başladıktan yaklaşık 15 ay sonra gelir beklentimiz söz konusu olacak. Yatırımcı bütün harcamalarını, yatırımlarını ve 15 ay üretimini de yapsın. Artık rahatladıktan sonra kamuya da gelir veya kömüründen pay versin. Bu şekilde bir yarışma olacak. Bana göre tarihin en esnek ihale modellerinden birisi oldu.”