Türk Tabipleri Birliği (TTB), hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi yönündeki talepleri ile özlük haklarına ilişkin basın toplantısı yaptı. “Karanlığa karşı; Önlüğümüzün beyazına, Özlük haklarımıza, Halkın sağlık hakkına sahip çıkıyoruz! Emek bizim, söz bizim” denilen basın toplantısı İstanbul Tabip Odası’nda gerçekleştirildi.
Basın toplantısında TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, sağlık emekçilerinin yükünün pandemi de ağırlaştığını belirterek yaşanan hak gasplarına değindi. Özelleştirmeci ve piyasacı sağlık politikaları ile halk sağlığının yok sayıldığını ifade eden Fincancı öncelikli talepleri şu şekilde sıraladı:
“-Güvencesiz, gerçek dışı bahanelerle işimizden edildiğimiz ve köleliği dayatan çalışma koşullarına son verilmeli, güvenceli çalışma esas olmalıdır.
-İşyerlerimiz alanın uzmanları ile görüşülerek güvenli, sağlıklı çalışma ortamları haline getirilmelidir.
-Haftalık çalışma sürelerimiz önerilerimiz çerçevesinde yeniden düzenlenmelidir.
-Temel ücretlerimiz TTB’nin görüş ve önerileri çerçevesinde belirlenmeli, emekliliğe de yansıyacak yaşanabilir ödeme sağlanmalıdır.
-COVID-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılmalıdır! Pandemi süresince çalıştığımız her yıl için derhal 120 gün fiili hizmet süresi zammı verilmelidir.”
“8 bin hekim istifa etti”
Yalnızca 2020 yılında, 12 bine yakın beyaz kod verilerek sağlıkta şiddet olayı yaşandığını söyleyen Fincancı, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 2020 yılının ilk 6 ayında 2 bin 412 doktorun istifa ettiği yönündeki açıklamasını hatırlattı. Koca’nın 522 doktorun özel hastanelere geçiş yaptığını da söylediğini belirten Fincancı, resmi olmayan bilgilere göre 18 ayda 8 binin üzerinde hekimin istifa ettiği bilgisinin TTB’ye ulaştığını aktardı.
“Sağlık Bakanı kaçmamalıdır”
Ardından söz alan TTB İkinci Başkanı Ali İhsan Ökten de Sağlık bakanı ile görüşmenin 175 bin hekimin talebi olduğunun altını çizerek şunları ifade etti:
“Sağlık Bakanı bu görüşmeden kaçınmamalıdır. Taleplerimizin karşılık bulmaması halinde ülkemizin dört bir yanındaki hekimlerle birlikte mücadelemizin büyüyeceğinden ve sonuç alıncaya kadar devam edeceğinden kimsenin kuşkusu olmamalıdır.”
TTB ve tabip odaları olarak hekimlerle, sağlık emekçileriyle, toplumla çalışma ortamlarında ve yaşam alanlarında buluşmalarla taleplerini dile getireceklerini ifade ederek şunların altını çizdi:
“Sağlık Bakanı’nın talebimize yanıt vermemesi halinde illerden odalarımızla beraber taleplerimizi dile getireceğimiz bir yürüyüşle Ankara’da bir araya geleceğiz. İktidar bu vurdumduymaz ve sağlık emekçilerine düşman tutumunda ısrar ederse ‘görevin’ de kaçınılmaz olduğunu bilmelidir.”
Açıklamaların ardından çok sayıda tabip odası başkanı da online olarak katıldıkları toplantıda hekimlerin yaşadıkları zorlukları anlatarak, taleplerini sıraladı.