Torbalı’da referandum paneli

Eğitim Sen Torbalı Temsilciliği referandum sürecine ilişkin panel düzenledi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 25 Mart 2017
  • 08:14

Eğitim Sen Torbalı Temsilciliği, anayasa referandumuna ilişkin olarak 24 Mart’ta Sultan Düğün Salonu’nda panel yaptı. CHP İzmir Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı, Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Gıda-İş Sendikası Genel Başkanı Seyit Aslan ve İktisatçı Yardımcı Doçent Doktor Melda Yaman'ın katıldığı panel saat 19.00’da başladı.

Panelde ilk konuşmayı Seyit Aslan yaptı. Aslan AKP’nin iktidar olduğu dönemden bugüne işçi sınıfına yönelik saldırılara değinerek “İşçi sınıfı büyürken sendikalı işçi sayısı düştü, sendikalaşmak anayasal bir hak olmasına rağmen sendikalaşan işçinin işten çıkarılmasının önü açıldı. AKP iktidarı seçimlerde işçiye isterse iki sendikaya da üye olabileceğini söyledi ama bugün işçinin tek sendikaya üye olması bile engellenmekte. Taşeronlaşma yasallaştı. Merdiven altı çalıştırmanın önü açılarak, sigortasız ve düşük ücrete işçi çalıştırma kolaylaştırıldı. Kiralık işçi yasası geçti. BES yasadan geçti. Sırada kıdem tazminatı var” dedi. Aslan iş cinayetlerine dikkat çekerek, son 14 yılda 20 bin işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini belirtti. “Tüm bu kaybettiklerimiz ve kazanacaklarımız için ‘Hayır’ demeliyiz” diyerek konuşmasını bitirdi.

İkinci konuşmacı Melda Yaman ise özellikle ülkenin içinde bulunduğu durumu anlatarak “İşçi ve emekçilerin hakların yok olduğu, yoksulluğun arttığı, ifade ve düşünce özgürlüğünün olmadığı bir dönemi yaşıyoruz” dedi. Yaman konuşmasında özelleştirmelere değindi. Özelleştirmelerin Turgut Özal döneminde başladığını ancak hiçbir hükümetin göze alamadığı en büyük özelleştirmelerin AKP iktidarı döneminde olduğunu, ülkenin en çok kâr getiren ve can damarı olan kamu kuruluşlarının bu hükümet döneminde satıldığını anlatan Yaman, bugün yaşananları yalnızca Erdoğan meselesi olarak görmenin yanlış olduğunu, Türkiye ve dünyada kapitalist sistemin bir krizin içinde olduğunu ve sistem kendini yeniden yapılandırarak devam ettirme çabası olduğunu söyledi. Aslan “16 Nisan’da ‘Evet’ de çıksa ‘Hayır’ da çıksa biz örgütlü değilsek kaybederiz” dedi ve buna 7 Haziran seçimlerini örnek verdi. Tüm olumsuzluklara rağmen umutlu olduğunu, çünkü bu topraklarda 15-16 Haziranlar’ın, Saraçhane mitinglerinin, Tekel ve Haziran direnişlerinin yaşandığını hatırlattı. Aslan, “Referandumda ‘Hayır’ demeliyiz ve kazanmamızın yegane yolu da örgütlü olmaktan geçmektedir” diyerek konuşmasını bitirdi.

Zeynep Altıok da sandıktan ‘Hayır’ çıkacağını, AKP iktidarının ‘Evet’ çıkarmak için bu kadar çok saldırdığını söyleyerek istatistiki bilgilerle konuşmasını bitirdi.

Panel soru ve cevapların adından sonlandırıldı.

Kızıl Bayrak / İzmir