Toplumda suç oranları artıyor!

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı’nın 2022 yılının suç bilançosunu açıklayan “Faaliyet Raporu” yayınlandı. Bir önceki yıllara göre tüm suç kategorilerinde artış söz konusu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 09 Haziran 2023
  • 13:50

Her gün kadın cinayetlerine, çocuk istismarına göz yumanlar sonra da her vesileyle aileyi kutsayan konuşmalar yapıyorlar. Esip gürlüyorlar ve diyorlar ki “terörle mücadelede çok yol aldık”. İHA’lar SİHA’larla övünüyorlar. “Terör” demagojisiyle güçlü toplum ve büyüyen Türkiye sahte imajını yaratarak kitleleri demagojik söylemlerle aldatıyorlar. Ama katı gerçek şudur: Kadın ve çocukların hayatını ısrarla güvenceli hale getirmeyen, kadın katillerini ve çocuk istismarcılarını koruyan bir suç şebekesi olarak hareket ediyorlar. Bir taraftan baskı ve zorbalıkla toplumu sindirmeye çalışılırken, öte yandan birçok suçu normalleştirerek toplumu çürüterek dağıtmayı hedefliyorlar.

İçişleri Bakanlığı’na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı’nın 2022 yılının suç bilançosunu açıklayan “Faaliyet Raporu” yayınlandı. Bir önceki yıllara göre tüm suç kategorilerinde artış söz konusu. 2022 raporuna göre, 537.046 asayiş olayı; 39.877 hırsızlık; 2.102 çocuklara yönelik cinsel istismar; 44.260 kadına yönelik şiddet; 3.481 şüpheli ölüm yaşandı.

Raporda, birçok alanda 2022 yılında işlenen suçların yükselme eğilimi verilerle ortaya konulmuş durumda. BirGün sitesinde raporu haberleştiren İsmail Arı, raporun silahlanma ve çocuk istismarı bölümlerini daha özel olarak incelemiş. Jandarma kayıtlarına göre silah bulundurma ruhsatı için 2019 yılında 13 bin 206; 2020 yılında yüzde 34 artışla 17 bin 751 başvuru yapıldı. 2022 yılında ise yaklaşık 32 bin kişiye silah ruhsatı verildi. 2019 ile 2022 verileri karşılaştırıldığında jandarmadan silah ruhsatı alma oranının yüzde 150 arttığı görülmektedir. Çocuklara dönük hem cinsel istismar hem de suça sürüklenmede de yine hızlı bir artış yaşanmış. Suça sürüklenen çocuk sayısı bir önceki yıla göre %18 artarak 25 bin 994 olmuş. Suç mağduru çocuk sayısında %8 artma ile 55 bin 439’a yükselmiş. Bir yıl içinde 2 bin 102 ayrı çocuk (kimisi birden çok defa) cinsel istismara maruz kalmış. Bunun yanı sıra reşit olmayan bin 834 cinsel suçun kayıtlara geçmiş durumda.

Raporda, kaçak içkiden uyuşturucuya birçok başlığın geçtiğimiz yıllara göre hangi oranda arttığı ve 2022 yılında ne kadar yaşandığı da ifade ediliyor. Açıklanan veriler, sermaye iktidarının nerelerden beslendiğini ve nasıl bir toplum inşa etmeye çalıştığının da göstergesi durumunda. Açıklanan veriler sermaye devletinin yukardan aşağıya bir suç şebekesi biçiminde örüldüğünü ve bunun tek tek bireylere kadar sirayet ettiğini gösteriyor.

Hakkını arayan ve mücadele eden, düşünen-yazan herkesin terörist ilan edildiği, gerçek suçluların ise çıkarılan düzenli aflarla sokaklara salındığı bir toplumda kadınların ve çocukların maruz kaldıkları saldırıların önüne geçmek mümkün değildir. Tersine bir teşvik söz konusudur. Dolayısıyla bu suçların asıl azmettirici ve faili sermaye iktidarıdır.