TMMOB’dan kayyımlara tepki

TMMOB Diyarbakır İKK düzenlediği basın toplantısında, depremlerin ardından, kentteki yapıların hasar durumu, kentsel dönüşüm ve yapılacak yeni konutların yerlerine dair değerlendirmelerde bulundu.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 27 Mart 2023
  • 23:30

TMMOB Diyarbakır İKK, depremlerin ardından kentteki yapıların hasar durumu, kentsel dönüşüm ve yapılacak yeni konutların yerlerine dair değerlendirmelerde bulunduğu basın toplantısı düzenledi. Basın toplantısı Yenişehir’de bulunan Elektrik Mühendisleri Odası'nda (EMO) gerçekleştirdi.

Toplantıda deprem sonrası ilçe bazlı hasar durumunu dair şu bilgileri paylaşıldı:

 * Yenişehir: 250 ağır, 300 orta hasarlı

* Sur: 510 ağır, 340 orta hasarlı

* Bağlar: 385 ağır, 650 orta hasarlı

* Kayapınar: 130 ağır, 135 orta hasarlı

* Bismil: 475 ağır, 215 orta hasarlı

* Çermik: 380 ağır, 230 orta hasarlı

* Çınar: 200 ağır, 140 orta hasarlı

* Çüngüş: 370 ağır, 175 orta hasarlı

* Dicle: 130 ağır, 150 orta hasarlı

* Eğil: 15 ağır, 20 orta hasarlı

* Ergani: 350 ağır, 150 orta hasarlı

* Hani: 370 ağır, 120 orta hasarlı

* Hazro: 65 ağır, 30 orta hasarlı

* Kocaköy: 65 ağır, 80 orta hasarlı

* Kulp: 420 ağır, 140 orta hasarlı

* Lice: 375 ağır, 240 orta hasarlı

* Silvan: 180 ağır, 180 orta hasarlı

Yeni konut önerileri

Toplantıda kent yapısına uygun yeni konutların yerlerine ilişkin şunları dile getirildi:

“Yerleşim bölgeleri jeolojik kriterlere göre seçilmelidir. Riskli alanlar imara açılmamalıdır. Meydana gelen afet zararlarının azaltılabilmesi için etkili önlemlerden biri de denetimdir. Can ve mal güvenliğinin koruma altına alınması ve yürütülen işlerin daha kaliteli ve nitelikli olması ve iş gücü denetleme mekanizması ihtiyacı vardır. İmara esas jeolojik haritalama, raporlama, bina ve çeşitli mühendislik yapılarının yer seçimi, zeminin jeolojik yapısının jeoteknik özelliklerinin ve jeolojik çevre koşullarının belirlenmesi ve önlemlerin alınması için yürütülen çalışmalardaki sondaj çalışmaları mutlaka arazide yerinde denetlenmelidir. Kentimizde afete maruz kalan alanlar, dönüşüm gerektiren ve yeni yerleşim alanları tüm meslek disiplinlerince bilimsel normlara dayalı bir şekilde değerlendirilmelidir. Kent merkezinde ve tüm ilçelerde yapı envanteri çıkarılarak mağduriyet oluşturmadan kaçak yapılar ve mühendislik bakımından sorunlu yapılar kentsel dönüşüm sürecinde dahil edilmelidir. Hasar tespit ve zemin çalışmaları yapıldıktan sonra yeni imar planları yapılmalı, zemin, yapı tasarım dikkate alınarak bina kat yükseklikleri belirlenmelidir.”

Bilim ve tekniğe bağlı kalarak yeni konutların inşa edilmesi belirtilen toplantıda bunu atanmış kayyımların değil seçilmişlerin yapacağı vurgulandı.

Açıklamada dere kenarında kurulan çadırkente ve sonradan kaldırılmasına ilişkin olarak da şunlar söylendi:

"Bizim bütün uyarılarımızı dikkate almadınız. Orada harcanan paranın hesabını verin. Harcanan parayla binlerce depremzedelerin ihtiyaçları karşılanabilirdi şimdi gelin bunun hesabını verin. Bu kentin asıl sahipleri atanmışlar değildir. Haklarımızı savunacağız."

Kaynak: Mezopotamya Ajansı