Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Doğu Karadeniz’de yaşanan felaketle ilgili yazılı açıklama yaptı. TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz imzalı açıklamada, “Felaketin nedeni yağışlar değil, yanlış kentleşme ve ulaşım politikalarıdır” vurgusu yapıldı.
Bölgede yaşayan halka geçmiş olsun dilekleriyle başlayan açıklamada, yılın aynı dönemlerinde bölgedeki yağışlarda yıllardır benzer sorunlar yaşandığı ifade edildi. Derelerin taştığı, evlerin sular altında kaldığı, yollarda çökme meydana geldiği, heyelan yaşandığına değinilerek “Bu durum, yaşadıklarımızın doğal afet değil, plansız ve çarpık kentleşmenin sonucu olduğunu gösteriyor” denildi.
“Üç temel sorun felakete yol açıyor”
Bu durumda etkili olan üç noktanın altı çizilerek açıklama şöyle devam etti: “İlki dere yataklarındaki yapılaşma, ikincisi Karadeniz Sahil Yolu’nun oluşturduğu setin derelerin Karadeniz’e ulaşmasına engel olması, üçüncüsü de HES’ler nedeniyle derelerin akış rejiminin bozulmasıdır.”
Açıklamada, bu üç sorun çözülmediği durumda, bölge halkının can güvenliğini sağlamanın mümkün olmayacağına dikkat çekildi.
“Hükümet bu sorunları çözmüyor, aksine kalıcılaştırıyor”
AKP iktidarının bu sorunları çözme yönünde adım atmadığına değinilen açıklamada, aksine sorunları daha da derinleştirdiği şöyle ortaya kondu:
“Hükümet ise bu sorunları çözmek yerine, sorunları kalıcı hale getirerek bölgenin yüz yüze olduğu tehdidin daha da büyümesine neden olmaktadır. İmar barışı adı altında dere yataklarına yapılmış yerleşimlere ruhsat verilmekte, derelerin üstleri kapatılarak-dere yatağı betonlaştırılarak suyun doğal yollarla denize ulaşması engellenmekte, bölgede yoğunlaşan HES ve Madencilik faaliyetleri nedeniyle doğal bitki örtüsü yok edilmekte, Karadeniz Sahil Yolu ve dolgu alanlarla bölge adeta sellere karşı savunmasız hale getirilmektedir.”