TMMOB: Akkuyu’nun yapım çalışmaları durdurulmalıdır

TMMOB’den yapılan açıklamada, Akkuyu Nükleer Santrali’nin yapımının durdurulması gerektiği vurgulandı. TAEK’in kamuoyuna doğru bilgi vermesi çağrısı yapılarak, konunun üstünün örtülmesine TMMOB’nin izin vermeyeceğinin altı çizildi.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 21 Mayıs 2019
  • 15:22

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz bugün yazılı açıklama yaparak Akkuyu Nükleer Santrali’nin zemininde meydana gelen çatlaklarla, gerekli tedbirler alınmadan inşaata devam edilmesinin yaratacağı tehlikeye dikkat çekti.

Mersin’de Akkuyu Nükleer Santrali’nin 1200 MW gücündeki birinci reaktörünün temel yapısı betonunda iki kez çatlamalar oluştuğu, inşaatı denetlemekle yükümlü olan TAEK tarafından tespit edildiği ve bu çatlakların onarılmış olduğu konusunda haberler yer aldığını belirten Koramaz, bunun sonrasında şirketlerin çelişkili açıklamalar yaptığına dikkat çekti. Akkuyu Nükleer AŞ’nin de bu çatlakları kabul ettiğini, ama projeyi yürüten Rus Şirketi ROSATOM’un haberlerin doğru olmadığı yönünde açıklama yaptığını ifade etti.

Akkuyu’da nükleer santral kurulmasına karşı çıkılmasına rağmen santral inşasının devam ettiğine değinen Koramaz, santral temelindeki çatlağın ileride büyük yıkıma neden olabileceğine işaret etti ve “Böyle teknik hatalar kabul edilemez” denildi.

Yapım çalışmaları durdurulmalı”

TAEK tarafından tespit edilen bir çatlağı ROSATOM’un yalanlamasının bir anlam ifade etmediğinin altını çizen Koramaz devamında şunları ifade etti:

Bilindiği gibi temel çatlağı çok önemli bir teknik konu olup gerçek nedeninin bulunup gerekli tedbirler alınmaz ise üzerine yapılacak yapının güvenilmez olmasına neden olur. Bir nükleer santralin temelinin güvenilmez olması ise kesinlikle kabul edilebilecek bir husus değildir ve bir felakete neden olacağı kesindir. Böyle bir felakete neden olunmaması için Akkuyu Nükleer Santrali yapım çalışmalarının durdurulması gerekmektedir.”

Koramaz son olarak TAEK’e çağrı yaparak “Sonucu büyük bir felaket olabilecek böyle bir konuda TAEK’in kamuoyuna doğru bilgi vermesi zorunludur. Bu konunun üstünün örtülmesine izin vermeyeceğimiz bilinmelidir” dedi.