“Test sayısı artarak devam etmeli”

Türkiye'de koronavirüs vaka sayılarında bir düşüş var. Ama test sayısı da 4 günde 40 binden 20 bine düştü. Bilim insanları test sayısının düşürülmemesi konusunda uyarıyor.

  • Haber
  • |
  • Güncel
  • |
  • 28 Nisan 2020
  • 15:08

Testlerin aksatılmadan yapılması gerektiği vurgulansa da Türkiye'de koronavirüs test sayısı 4 günde 40 binden 20 bine düştü. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, test sayısındaki azalmayı "Temaslı sayısı ve temas ortamı azaldığı için, ihtiyaç duyulan test sayısında azalma bugün de devam etti" diye gerekçelendirdi. Uzmanlar ise, salgınla mücadelede test sayısının sürekli yüksek tutulması gerektiğini vurguluyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ise "Ülkeleri tüm vakaları bulmaya, izole etmeye, test etmeye ve tedavi etmeye ve her teması takip etmeye teşvik ediyoruz" ifadelerini kullanıyor.

DSÖ nasıl yorumluyor?

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), test sayılarındaki azalmaya ilişkin Twitter'dan açıklama yapmıştı. Örgütün açıklamasında, "Avrupa'da yeni #COVID19 vakalarının azalması ile kapatma önlemleri hafiflerken, bu düşüş trendlerinin devam etmesini sağlamak için ülkeleri tüm vakaları bulmaya, izole etmeye, test etmeye ve tedavi etmeye ve her teması takip etmeye teşvik ediyoruz" ifadeleri kullanılmıştı.

Bilim insanları nasıl değerlendiriyor?

BirGün’de yer alan habere göre, sinir bilim ve genetik uzmanı Doç. Dr. Çağhan Kızıl, test sayılarındaki azalmaya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

"Üç günde test sayıları yarıya düştü, hala %10'dan fazlası pozitif" diyen Kızıl, "Bu testler sürekli yüksek sayıda yapılmalı ki salgınla etkili mücadele gerçekleşsin. Sosyal yaşam tüm hızıyla başladı. Önlemlerden erken vazgeçmek büyük risktir" dedi.

Kızıl ayrıca, "Salgının kontrol altına alındığı vurgusu büyük risk taşıyor. Salgın devam ediyor. Lütfen sosyal mesafe uygulamalarına uyalım, karantina önlemlerinden vazgeçmeyelim. Rehavet için çok erken" uyarısında bulundu.

Boston College Biyoloji Bölümünde asistan profesör olarak çalışan Emrah Altındiş ise, "40 bin test kapasitemiz varken, 20 bin test yapmak iyi bir tercih değil" dedi. Altındiş, şöyle devam etti: "Kapasite temaslı herkes, sağlık çalışanları ve iyileşen hastalar için artarak kullanılmalı. Az test, az vaka demek ve bu sayılar salgının gidişatına dair yanıltıcı olabilir."

"Ayrıca 5 gündür yüzde 8 civarında giden pozitif vaka, bugün yüzde 10,5'a yükselmiş" diyen Altındiş, "Bugüne kadar yaptığımız her testte ortalamamız yüzde 12,2 pozitif. Yüzde 8'den yüzde 10,5'a yükseliş bu manada dikkat etmemiz gereken bir artış ve umarım tekrar 8 düzeyine ve altına düşer" değerlendirmesinde bulundu.

Test sayısı 40 binden 20 bine düştü

23 Nisan Perşembe günü 40 bin 962 test yapılırken, dün yapılan test sayısı 20 bin 143 olmuş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, sosyal medya hesabında, "Temaslı sayısı ve temas ortamı azaldığı için, ihtiyaç duyulan test sayısında azalma bugün de devam etti" ifadelerini kullanmıştı.