Twitter yasağı kalktı ama bu kez büyük bir iddia ortaya atıldı. Bilgisayar uzmanları, Telekom'un Twitter'de IP'leri (Bilgisayarların kimlik numarası) tesbit etmek için bir yöntem uyguladığı öne sürülüyor. Twitter'daki yavaşlamanın da buradan kaynaklandığı belirtiliyor.
Cumhuriyet’in haberine göre, Azmedilen blog sitesinde Krototip adlı yazar durumu tüm açıklığıyla anlatıyor:
"Twitter Yasağı Kalktı (!)
Az önce gördüğüm bir başlıktı ” Twitter yasağı kalktı!” aklıma nedense TIB ve AKPli kurmayların yaptığı açıklama geldi. ” Twitter, Mahkeme kararlarını uygulamazsa yasağı kaldırmayacağız.”. Peki ne değişmişti? Twitter hala mahkeme kararlarını uygulamıyordu. Hemen bildiğim bir kaç bilgisayar komutuyla olayı araştırmaya başladım.
İlk olarak twitter sitesine bir ping atayım (Resim-1) dedim. Sonuçlar biraz tuhaftı. Tuhaflığın nedenini açıklayacağım. Sonra google a da ping attım. (Resim-2)
Farkı anlayabildiniz mi?
Anlayamadıysanız şöyle açıklayayım.
Veri alışverişindeki zaman farklılıkları. Tabi bu zaman farklılıklarına bir çok etken sebep olabilir. Lakin Twitter ın kullandığı trafik ağı google a neredeyse aynı. Çünkü hız kavramı günümüz büyük internet sitelerinde çok önemli bir kavramdır. Twitter ın sürelerine bakarsanız eğer 220 ile 250 ms arasında zamanlarda veri alışverişi yaptığını görürsünüz oysa google.com 25 ile 40 saniye arasında bu işlemi yapıyor. bu süreler saniyenin milyonda birine denk gelse de internet kullanıcıları için çok önemsiz görünse de bizlere çok bilgi veriyor.
Bununla yetinmedim tor kullanan arkadaşın bilgisayarından bir ping attım.
Arkadaşımın bilgisayarında twitter.com için çıkan Süre değerleri 45 ile 60 saniye arasında sürelerdi.
Tabi bu açıklama ile yetinmeyeceğim başka bir kaç işlemden daha geçirdim twitter.com u sonuçları mı? hadi beraber görelim
Önce bir nslookup komutu ile siteye baktım. ( NSLOOKUP = Domain adları ve IP adresleri ile ilgili çeşitli sorgular yapmamıza yardımcı olan bir Dos komutudur ve TCP/IP ile beraber gelir.)
(Resim-3)
Gözlerime inanamadım. Açıkçası içimden ” Vayy Köy Kurnazlarına bak Sen ” dedim. Hala verilerimiz 195.175.254.2 duvarından geçiyordu. Bu ip adresi önceki yazılarda belirttiğim gibi TELEKOM’un yasaklanan siteler için kullandığı bir IP adresiydi.
Sonra bir de Tracert komutuna baktım. ( Tracert komutu ile gönderilen üç paketin hangi ağ geçitlerinden geçtiği takip edilir ve bu yolla bir paketin uç noktaya hangi yolları izleyerek gittiği görülür ) hadi hep beraber görelim aslında twittera girerken bilgilerimiz nerelere kaydoluyor. Şaşırmaya hazır mısınız?
(Resim-4)
vayy Gezintimiz kendi yerel hostlarımızdan başlıyor
sonra Ulus Incesu Türk Telekom’a gidiyor verilerimiz. Orada çay ikram ediyorlar. Sonra onların bir yedeği alınıyor.
Ordan hoop Frankurta biraz orda geziniyoruz.
Sonra Twitterın sunucularına yönlenebiliyor verilerimiz.
Eee bunun ne zararı var diyeceksiniz? Twittera yaptırıma gücü yetmeyen AKP hükümeti bu şekilde bir DNS Hijacking olayı ile IPlerimizi öğrenme fırsatını bu şekilde elde etmeye çalışıyor.
Kişisel güvenliğiniz her şeyden önemlidir…"
Not: Bilişim uzmanlarının da uyarılarını dikkate alarak siz siz olun VPN'i kullanmaya devam edin